CARSTVO NEMORALA

Kosor: Iznenađena sam razmjerima korupcije!

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Iznenađena sam razmjerima korupcije u Hrvatskoj, priznala je premijerka Jadranka Kosor u intervjuu Dnevniku plus Hrvatske televizije.

Najavila je da će nastaviti "provjetravati" svoju stranku, ali i "cjelokupan prostor", jer smatra da se korupcijske afere ne mogu vezivati samo uz HDZ. Odbacila je tvrdnje da je kao bliska suradnica bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera morala znati za slučajeve korupcije.

- U korpuciju se ne upuštaju ljudi zato što su pripadnici neke stranke, nego zato što nemaju morala. Ako oko nečega trebamo postići suglasje, onda je to borba protiv korupcije, poručila je Kosor, istakavši da u tom projektu uživa potporu kako vrha HDZ-a, tako i "običnih" članova stranke.

Kosor, međutim, nije htjela komentirati mogućnost podizanja kaznene prijave protiv Sanadera, jer to, kako tvrdi, spada u segment špeuklacija. Nije željela otkriti ni hoće li doći do smjene šefa Carine Mladena Barišića , već se založila za to da se Uskoku i drugim tijelima omogući da rade svoj posao. O novoj aferi s računom u Švicarskoj na kojemu se nalazi osam milijuna eura, o kojoj govori predsjednik Stjepan Mesić, tvrdi da ne zna ništa.

Premijerka nije bila puno otvorenija ni oko moguće smjene Hrvoja Vojkovića s mjesta predsjednika Uprave Croatia osiguranja. Istaknula je samo da će Banski dvori "o tome reći svoje" najvjerojatnije već ovog tjedna ili, najkasnije, sljedećeg. Što se tiče odnosa HDZ-a i HSLS-a u vladajućoj koaliciji, poručila je da svoje unutarstranačke probleme liberali, kao i ostale stranke, moraju rješavati unutar vlastite stranke, "a ne zabavljati javnost njima".

- Mi smo dobili povjerenje građana da vodimo državu, mi nismo kućni savjet, pa da raspravljamo hoćemo li stubište obojiti u bijelo ili u ružičasto, istaknula je Kosor.

Na novinarsko inzisitranje što će učiniti ako se nastave svađe unutar vladajuće koalicije i hoće li to dovesti do raspisivanja prijevremenih izbora, Kosor je odgovorila kako se nada da se to neće dogoditi.

- Ako bi se prijepori nastavili, ja ću sve obojiti u bijelo, rekla je.

Osim borbe protiv korupcije i ulaska u EU, kao najvažniji cilj u svom mandatu navela je izlazak iz krize i jačanje gospodarstva. O tome je, ističe, razgovarala i na nedavnom susretu s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem , kojem je predložila da zajednički okupe njena tri gospodarska savjetnika – Borislava Škegru, Sandru Švaljek i Željka Lovrinčevića, te ekonomske stručnjake SDP-a – Slavka Linića, Branka Grčića i Ljubu Jurčića. No, Kosor kaže da od Milanovića nije dobila nikakav konkretan odgovor, što objašnjava strahom oporbe da podupre Vladu u borbi protiv krize. Ipak, zaključila je, njena ponuda i dalje stoji.

Najavila je i skore izmjene Zakona o golfu, kao i mjere za pomoć građevinarstvu i tekstilnoj industriji. Osvrnula se i na susret s novoizabranim predsjednikom Ivom Josipovićem , s kojim će, uvjerena je, dobro surađivati. Nije odbacila ni mogućnost rekonstrukcije Vlade , podsjetivši kako je već rekla da želi nove ljude i nove ideje, i to ne samo na ministarskoj razini. Priznala je i da se ne boji priznati vlastite pogreške.

- Neće mi pasti kruna s glave, jer je ni nemam. Bolje je priznati grešku, nego ih ponavljati, zaključila je premijerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:42