SABORSKA GODINA

KOLIKO SU ZASTUPNICI BILI AKTIVNI U 2018. Kada bi saborske zastupnike plaćali po učinku, dvoje istaknutih političara ne bi zaradili ni lipe

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Kad bi zastupnike plaćali po tome koliko su pridonijeli sjednicama Sabora, Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku i HDZ-ov Milijan Brkić ne bi zaradili ni kune. To dvoje zastupnika ovu radnu godinu u najvažnijoj rubrici za rad Sabora, aktivnosti zastupnika na sjednicama, zaključili su s nula angažmana - svjedoči saborska statistika koja je rezimirala na kraju godine ukupno 11.752 javljanja.

Pasivnost Brune Esih iskoristio je na aktualcu i premijer Andrej Plenković, zamijetivši da se prvi put javila za riječ da bi ga napala i usput pripisao to greški HDZ-a na čijoj je listi došla u Sabor. S Brkićem je malo drugačiji slučaj.

Ne može se reći da dezertira saborski rad jer on kao potpredsjednik Sabora vodi sjednice i prema ocjenama čak i stranačkih protivnika, poput Ivana Pernara, to radi jako dobro.

Doduše, od 14. listopada 2016. kada je konstituiran deveti saziv Sabora, Brkić se samo jednom na sjednici javio za riječ. Doduše, ni Esih ni Brkić nisu imali ekstra izdataka, mimo plaće Brkiću je isplaćeno za put 16.902 kune, a Esih 3326 kuna.

Goran Mehkek/Damjan Tadić / Cropix
Milijan Brkić, Bruna Esih i Miro Bulj

Dizanje ruku

Titulu najaktivnijeg saborskog zastupnika uporno drži Mostov Miro Bulj; on se 709 puta javljao za riječ. Bulj je nedostižan i svome šefu Boži Petrovu koji je “skupio” samo 75 javljanja, i Hrvoju Runtiću (5), najmanje aktivnom članu Kluba. Iza Bulja je dugo, dugo nitko. A potom slijedi Branimir Bunjac iz Živog zida sa 399 javljanja, kojemu za vrat dišu SDP-ovac Gordan Maras sa 393 puta i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš (381). Nije im daleko ni Mostov Nikola Grmoja (332), ni nezavisni Tomislav Žagar (271).

Da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić ove godine mnogo vremena trošio na vlastito preživljavanje vidljivo je i iz statistike - javio se samo 17 puta. Najvredniji SDP-ovac je Željko Jovanović sa 283 javljanja, a Ivan Šuker (259) drži prvo mjesto među kolegama u HDZ-u. Dok se šef HSS-a Krešo Beljak javio 33 puta, njegov najaktivniji član je Davor Vlaović sa 210. Pet više ih ima šef Kluba HNS-a Stjepan Čuraj. Kod tandema živozidaša Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara zamjetan je umor u odnosu na poletni start, Pernar je godinu okončao sa 251 javljanja, ali najviše replika, a Sinčić sa “samo” 168.

Među zastupnicima sa samo jednim dizanjem ruku tijeku cijele godine su HDZ-ovci Dražen Barišić i Davor Miličević, SDP-ov Igor Dragovan, reformist Darinko Dumbović i nezavisna Ermina Lekaj Prljaskaj. Zanimljivo je da su u kategoriji manje od 20 javljanja brojni SDP-ovi prebjezi: nezavisni Mario Habek (8) koji se priključio Klubu HNS-a, a samo jedan bod više ima njegov stari-novi kolega Tomislav Saucha, kao i svježa SDP-ova izbjeglica Ana Komparić Devčić (9). Ni Milanki Opačić (7), novopečenoj članici Bandićeva Kluba, angažman nije mogao biti razlog za prijem u klub koji voli delat.

Slab rezultat

Godinu sa slabim rezultatom završavaju i HDZ-ovci Marijana Balić (7), Mato Čičak (7), Vlatko Kopić (14), Marijan Kustić (2), Franjo Lucić (13), Andrija Mikulić (4), Željko Raguž (9), Stipo Šapina (5), Žarko Tušek (11), HSLS-ov Darinko Kosor (3), te SDP-ovi Stjepan Kovač (6), Darko Parić (12), Damir Tomić (13), Mihael Zmajlović (15), Siniša Hajdaš Dončić (12), nezavisni Robert Jankovics (9), nezavisni Veljko Kajtazi (5), HSS-ova Ana-Marija Petin... Do 20 javljanja nije došao ni nezavisni Furio Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:28