JANKOVICS U DNEVNIKU NOVE TV

ŠEF BANDIĆEVOG KLUBA O ODLASKU REFORMISTA 'Mogu samo reći da mi je žao, razumijem da u našem klubu nisu mogli biti dovoljno politički uvjerljivi'

Robert Jankovics
 Goran Mehkek / CROPIX

Robert Jankovics iz kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika komentirao je u ponedjeljak za Dnevnik Nove TV odlazak zastupnika Darinka Dumbovića kao i stranke Reformirsti iz spomenutog kluba, a osvrnuo se i na ‘sve veće bujanje Bandićeva kluba’.

Nije znao odgovoriti zašto je Dumbović napustio njihov klub, posebno s obzirom na činjenicu da su s njim, kako ističe, imali dobar odnos.

- Mogu samo reći da mi je žao. Razumijem politiku i predsjednik njegove stranke je rekao da su oni htjeli biti politički uvjerljiviji. Vjerojatno to u ovim okolnostima nisu mogli postići i razumijem to - rekao je i dodao da se nada da će zajedno nastaviti podržavati vladu Andreja Plenkovića.

Ne smatra da im suradnja s ljudima koji su za mandata promijenili političke stavove i vrijednosti ruši kredibilitet. Posebno zato što, kako tvrdi, nikad nisu imali namjeru pozicionirati se na mjesta državnih tajnika, ministara i pomoćnika ministara, već im je cilj podržati Plenkovićevu vladu.

- Mi podržavamno vladu Andreja Plenkovića ovakvu kakva je. Sve što smo napravili u ovom klubu i zajedno, od kad nas je bilo 4 pa do sada kada nas je 11 ili 12, sve što smo napravili i sve što smo podržavali je bila vlada Andreja Plenkovića i odluke koje su donosili ministri iz HDZ-a i ministri iz HNS-a. Ono što smo zadnje predložili je to da će nekoliko stotina tisuća roditelja od rujna dobiti udžbenike koji će biti plaćeni iz državnog proračuna. Pa onda ako je to naš krimen i ako smo svoj politički utjecaj iskoristili za to da pomognemo roditeljima i da podržimo vladu Andreja Plenkovića, onda eto da - krivi smo.

Jankovics je otkrio da ga iz USKOK-a nitko nije kontaktirao i njegovo je mišljenje da se radi o ‘čistom PR-u’:

- Mene nitko nije kontaktirao i moram priznati da je vox populi ljudi s kojima sam ja da je to čisti PR-ovski potez onih koji su to prijavili. Citiram kolegu Sinišu Hajdaš Dončića koji je prošlog tjedna komentirao kako ‘on ne vidi što bi tu USKOK istraživao’.

Rekao je da su glasanja u njihovom klubu česta, posebno po svjetonazorskim pitanjima, te da on zapravo funkcionira kao ‘Sabor u malom’.

- Mi smo zapravo Sabor u malom. Možda je to i dio privlačnosti ovog kluba jer nema da netko da kaže moraš nego dogovorimo što glasamo. Neke od odluka o kojima smo glasali nismo glasali jednoglasno. To je novum u hrvatskoj politici, a to je da klubovi funkcioniraju na taj način da mišljenje svakog člana kluba vrijedi.

Na pitanje očekuju li neke nove prebjege u Klub Milana Bandića, Jankovics je rekao da je teško u ovom trenutku prognozirati hoće li ili neće biti novih članova njihovog kluba. Ocijenio je kako je za Hrvatsku velika šteta da su stožerne stranke ljevice i liberalne stranke u ovako teškoj situaciji, odnosno, dodao je, ‘da su pred raspadom i da ukoliko i bude novih članova našeg kluba, to će biti samo isključivo posljedica teške situacije u tim strankama’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:30