'ZLOČESTI DEČKO'

Kerumovu pobjedu gradi arhitekt Rošin

Veze Željka Keruma razgranate su u gotovo svim područjima javnog djelovanja i sve su mu pomogle da stvori imidž koji mu je donio sklonost splitskih birača

ZAGREB - U izbornoj kampanji Željka Keruma ključnu su riječ vodili njegovi najbliži, rođaci, prijatelji, poslovni partneri i Krešimir Macan, vlasnik Agencije za odnose s javnošću Mangjura.

Macan je, zapravo, osmislio imidž emotivnog tajkuna koji nastupa na komercijalnim televizijama kao laki zabavljač, pjevač amater i iskreni dobrotvor. Pametno mu je Macan savjetovao da izbjegava tisak u koji se ne može preliti Kerumova urođena spontanost, ali se lako otkrije kada netko nema ništa za reći.

Imidž buntovnika

I najvažnije, preporučio mu je da napada političare. Svejedno lijeve ili desne te politiku općenito, kao mjesto najveće političke prostitucije, za razliku od poštenog biznisa, pogotovo s nekretninama, u koje se Kerum upustio zadnjih godina. Tako je splitskom poduzetniku osiguran imidž buntovnika, što ga je automatski približilo mladim i gnjevnim Splićanima, torcidašima i sljedbenicima desničara Thompsona. Macan, što je važno za spomenuti, radi PR posao za jednu nacionalnu privatnu televiziju gdje su, eto slučaja, često emitirani prilozi s razigranim Kerumom. Sve je show, a supstance nigdje. Tu je Kerum apsolutni genij.

Ipak, već iz same Kerumove liste, kao i iz njegova najbližeg okruženja, vidljivo je da sklapa praktična i oportunistička poznanstva s političarima i drugim tajkunima te utjecajnim osobama s estrade, koji čine lokalni establišment. Ruku na srce, u gradu veličine Splita (200 tisuća ljudi) sve je isprepleteno pa, htio to ili ne, barem dva puta dnevno naletiš na iste tajkune, političare, mafijaše, bankare... Ne nužno tim redoslijedom.

Tako se na njegovoj listi našao 35-godišnji Joško Svaguša, vlasnik tvornice kolača Bobis i pekarnice Svaguša, sponzor Hajduka i kazališnog sajma “Glumci u Zagvozdu”. Povezivalo ga se s kupnjom igrača Hajduka, ali i intenzivnim druženjima s trenerima koji ponekad nisu željeli slušati savjete sa strane pa su neki i dobili po glavi.

Na Kerumovoj listi, na samom dnu, nalazi se pjevačica Jelena Rozga, a u sredini liste je i sin glazbenog producenta i osnivača producentske kuće Ava, Tončija Huljića. Oboje sugeriraju Huljićevu prisutnost u budućim Kerumovim planovima za Split.

Jerko Rošin - veza s HDZ-om

Druga veza s establišmentom je Jerko Rošin, splitski HDZ-ovac, inače blizak premijeru Sanaderu.

Rošin je projektant Kerumova hotela Marjan i još nekih značajnih poslovnih objekata, a upućeni tvrde da je ugledni Splićanin i arhitekt njegovih veza s HDZ-om. Rošin, glavni operativac stranke na vlasti u Splitu, zapravo je potaknuo Keruma na kandidaturu. Osnovni razlog je jasan: HDZ već godinama nema dovoljno jakog lokalnog aduta. Nije dobro drugi grad po veličini u državi prepustiti na milost SDP-u.

Na listi i ljudi iz tvrtke

Arhitekt Rošin smislio je genijalan plan: Željka Keruma. Zasad se čini da projekt Kerum savršeno funkcionira. Princip “nemaš vlast, al imaš gradonačelnika” funkcionirao je i u slučaju Liste Velog mista.

Jučer su, sudjelujući na otvaranju škole na Sućidru, Kerum, Rošin, ministar Dragan Primorac i župan Ante Sanader javnim druženjem najavili moguću suradnju Kerumove liste i HDZ-a, što je, tvrde analitičari, bilo samo pitanje vremena.

Ključnu ulogu i u ovim zakulisnim pregovorima imao je opet Jerko Rošin.

Jedan od najbližih Kerumovih suradnika, Jure Šundov, kandidat je za zamjenika gradonačelnika ako Kerum bude izabran. Šundov je izvršni direktor u Kerumovoj kompaniji. Prije rata bio je jedan od osnivača Nezavisnog sindikata Brodosplita, a na početku rata organizirao je prosvjed pred komandom JNA na Banovini. Bio je i viši stručni savjetnik ministra obrane Gojka Šuška, a umirovljen je u činu brigadira.

U poduzeću Kerum radio je od 2003. kao direktor maloprodaje i komercijalni direktor. Sudeći po imenovanju Šundova za istaknutog člana liste, Kerum će gradsku upravu doista voditi kao vlastito poduzeće. U timu najbližih suradnika Željka Keruma našlo se mjesta i za Kerumova nećaka Jakova, preko čije je braniteljske povlastice kupio luksuzni Ferrari, s kojim se u posljednje vrijeme ne pojavljuje. Za kampanju koristi skromniji Audi 4, vlasništvo kompanije.

Sestra Nevenka oslonac Kerumu u poslu i politici



Upućeni tvrde da se Kerum u svakom poslu, pa tako I u političkim izborima, savjetuje s dvije bliske osobe: sestrom Nevenko Becić, inače financijskom direktoricom njegove tvrtke, te sa Tomislavom Maržićem, poslovnim partnerom iz Rijeke, preko kojeg svoje poslovno carstvo pokušava proširiti na Istru I Kvarner. S Maržićem već nekoliko godina ulaže u nekretnine na području Rijeke I Opatije, gradi naselja s inteligentnim stanovima, I upravlja TV Dalmacijom.

Kerumova sestra jedan je od oslonaca tvrtke I njegovog poslovnog uspona. Poslovni partneri zaziru od njenih sposobnosti da naplati svaku kunu odmah, a dugove odgađa po potrebi. Smatraju je jednostavnom obiteljskom ženom, neglamuroznom ali vrlo sposobnom financijašicom, u potpunosti predanoj interesima kompanije. Kerum se uglavnom oslanja na nju dok vodi svoju političku misiju, a ona u njemu vidi “božjeg poslanika”, koji će, ako ga izaberu, preporoditi Split, a ni kompaniji vjerovatno neće naškoditi…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:25