GRADONAČELNIK OPET ŠOKIRA SPLIĆANE

Kerum ponudio mjesto intendanta HNK Cetinskom

Kazališno vijeće predlaže intendanta, Gradsko vijeće imenuje, a konačnu odluku donosi ministar kulture

ZAGREB - Splitski gradonačelnik Željko Kerum , kažu upućeni, u neformalnom je razgovoru mjesto intendanta splitskog HNK ponudio pjevaču Tonyju Cetinskom. Milan Štrljić, dosadašnji čelnik splitskog teatra, navodno nije po volji Kerumu, koji je njegovo mjesto ponudio Jakovu Sedlaru i Vedranu Mlikoti. Oni su to, priča se, odbili, pa je Kerum nakon toga razgovarao i s Tonyjem.

Bila bi mu čast

- Dnevno neslužbeno razgovaram s najmanje pedeset ljudi, a nikad sadržaj tih razgovora nisam prepričavao za novine, pa tako neću ni sada to učiniti. Međutim, mogu potvrditi da mi nitko nije službeno ponudio da postanem intendantom splitskog HNK - kaže Tony koji bi, da dobije takvu ponudu, o njoj ozbiljno razmislio.

Jurica Pavičić: Opći ćumez dosegao je klimaks

- Ne znam bih li to mogao prihvatiti zbog svojih drugih prioritetnih poslovnih obveza, no priznajem da bi mi takva ponuda bila velika čast. Svjestan sam da pojedini ljudi podcjenjuju glazbenike i smatraju da je njima mjesto samo na pozornicama. Ti pojedinci misle da pjevači nisu u stanju osmisliti odličan kazališni repertoar, a meni bi, uvjetno govoreći, bio izazov dokazati im da su u krivu - priča Tony, koji priznaje da ne prati programe splitskog HNK, ali zato jako dobro zna što se zbiva u zagrebačkom HNK i ističe slabe točke njegova repertoara:

- Mislim da bi kazalište trebalo raditi na jedan novi način, jer bi tako privuklo više mlađe publike u svoje prostore. Bitno je u kazališta dovesti djecu i tinejdžere i ponuditi im program koji oni mogu razumjeti i s vremenom ga zavoljeti. Klinci i danas sa školama dolaze u kazališta, ali im se nude djela koji ona ne razumiju, koja su im uglavnom dosadna.

Zadnja je ministrova

Dakle, trebalo bi ‘omekšati’ repertoar kako bi ti isti klinci, kojima je sad odlazak u kazališta obaveza, onamo išli s veseljem i jednog dana postali ljubitelji opere. Na tom tragu, uostalom, radim i svoj novi album cross-overa klasične glazbe i nadam se da će se zahvaljujući tim obradama povećati broj zaljubljenika u klasiku - kaže Tony. Podsjetimo, prvi natječaj za intendanta splitskog HNK već je poništen krajem prošle godine.

Izbor za intendanta inače ide tako da Kazališno vijeće predlaže, Gradsko vijeće imenuje, ali konačnu odluku donosi ministar kulture.





Estradizacija kazališta: ' A da Nives Celzijus vodi književnike?'

Mani Gotovac, dramaturginja i bivša intendantica HNK Split

- Do mene je već došla spekulacija o Toniju Cetinskom kao novom intendantu HNK u Splitu, ali ne bih još to komentirala dok stvar ne postane službena. Generalno mogu reći da je u posljednjih 20 godina mjesto i pozicija intendanta u Hrvatskoj srozana do neprepoznatljivosti. U europskim je zemljama ta pozicija u rangu s pozicijom ministra kulture.

prof.dr. Petar Selem, sveučilišni profesor i kazališni redatelj

-Nešto sam o tome čuo, ali sam se tek jučer vratio iz Italije u kojoj sam boravio proteklih 10 dana, pa ne znam detalje i zato to ne želim komentirati. (gmi)

Nenni Delmestre

Ne mogu komentirati neslužbene informacije, mogu samo u ime Kazališnog vijeća reći kako ćemo učiniti sve da izbor za intendanta prođe u skladu sa zakonom - komentirala je Nenni Delmestre, redateljica i predsjednica Kazališnog vijeća HNK Split.

Podsjetimo, prvi natječaj za intendanta već je poništen krajem prošle godine. Izbor za intendanta, inače ide tako da Kazališno vijeće predlaže, Gradsko vijeće imenuje ali konačnu odluku donosi ministar kulture. ( A.P.)

Zoja Odak, glumica

To su spekulacije malog mista. Intendant HNK je preozbiljna funkcija da bi se devastirala na takav način. Premda mene zapanjuju pasivnost kulturne i građanske javnosti. Kako je moguće da se već nije razvila ozbiljna rasprava o tom izboru? Ili smo doista spremni 120 godina baciti u vjetar? (A.P.)

Elvis Bošnjak, bivši ravnatelj Drame HNk Split

-Čuo sam za tu priču i ne znam što da kažem. Možda bi jednako fantastično bilo da Nives Celzijus predložimo za predsjednicu Društva hrvatskih književnika. Imenovanje Tonija Cetinskog za intendanta HNK je estradizacija kulturnog prostora, jer nisam siguran da je on sposoban voditi to kazalište. (gmi)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:05