PREDSJEDNIK I PREMIJERKA S LOPATAMA

Kamen temeljac Rajićeve tvornice položili Mesić i Kosor

 Miroslav Kiš/CROPIX

POPOVAČA - Kamen temeljac za novu tvornicu Luke Rajića u Popovači zajedno su u srijedu postavili predsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor i predsjednik Stjepan Mesić. Gradnja tvornice generičkih lijekova PharmaS u poduzetničkoj zoni Mišička rezultat je obećanja Luke Rajića predsjedniku Mesiću da će profit od prodaje Dukata francuskom Lactalisu uložiti u Hrvatskoj. Dvije godine kasnije predsjednik Mesić javno mu je zahvalio, jer je ispunio dano obećanje.

- Neki su se ljutili na Luku Rajića nakon prodaje Dukata i govorili da je zaradio novce i sada odlazi. Rekao mi je da ne odlazi, i da ne odlaze novci te da će sve uložiti ponovno u Hrvatsku, ali u neki novi projekt. Taj projekt je PharmaS, ali i novi početak branda koji će biti za Hrvatsku od posebne važnosti. U Europi i u svijetu bili smo poznati po farmaceutskoj industriji. Sada je prilika da se ponovno vratimo i da Hrvatska ponovno dobije svoje ime u farmaceutskoj proizvodnji, kazao je predsjednik Mesić prilikom čestitanja Rajiću na održanom obećanju. Dodao je kako je svečano obilježavanje početka gradnje tvornice generičkih lijekova u Popovači prilika da se pošalje poruka poduzetnicima i investitorima da treba ulagati u proizvodnju.

- Treba što prije i što više proizvoditi nove vrijednosti i stvarati nova radna mjesta. Onda neće biti problem sastaviti budžet i osigurati funkcioniranje države, poručio je predsjednik Mesić.

Da je ulaganje u proizvodnju neophodno poručila je i premijerka Kosor koja je posljednjih nekoliko dana svoje aktivnosti usmjerila u otvaranje tvornica. Polaganje temeljnog kamena tvornice vrijedne 300 milijuna kuna premijerka smatra kako je to dokaz da Hrvatska postaje zemlja prijatelj poduzetništva i ulaganja. Pozvala je sve poduzetnike koji se premišljaju da li je pravi trenutak za djelovanje da se ohrabre.

- Vlada RH će i dalje otvarati nova vrata za ulaganje jer želimo da Hrvatska bude poželjna zemlja za ulaganje. Do sada smo u poduzetničke zone uložili 500 milijuna kuna i to se pokazalo izvrsnim potezom, kazala je premijerka Kosor. Osim ulaganja u poduzetničke zone, predsjednica Vlade najavila je i osnivanje posebnog Fonda pri Ministarstvu gospodarstva koji bi poticao na razne načine gospodarstvenike, posebice one u problemima i koji se bore za očuvanje radnih mjesta.

Dok se država bori za očuvanje radnih mjesta, bivši kralj mlijeka Luka Rajić najavio je otvaranje 300-injak novih u svojim tvrtkama.

U tvornici PharmaS u Popovači u planu je zapošljavanje 100-njak osoba, a prva tableta iz laboratorija će izaći u svibnju 2011. godine. Tvornica PharmaS sa skladištem, proizvodnim pogonom, laboratorijem i uredskim prostorijama nalazit će se na površini od pet tisuća metara kvadratnih, a osim kompletno osigurane komunalne infrastrukture, prednost poduzetničkoj zoni Mišički dala je i mogućnost širenja.

Za sada je PharmaS kupio parcelu od 22 tisuće metara kvadratnih, a sa rastom proizvodnje u planu je kupnja okolnih parcela koje su sada u državnom vlasništvu. Uklanjanje administrativnih prepreka pružila je veliku prednost Popovači, a Rajić je kazao kako je građevinsku dozvolu dobio za manje od šest mjeseci, što je u Hrvatskoj rijetkost. Stoga razmišlja da sjedište njegove druge tvrtke RALU logistika preseli u Popovaču.

Općina Popovača donijela je i odluku o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa za sve izgrađene gospodarske objekte na području općine. To je jedna od mjera kojom se donose znatne uštede investitorima. - Oslobađanje od kominalnog doprinosa potez je koji privlači mnoge investitore, a osim toga donijeli smo odluku o oslobađanju plaćanja komunalne naknade. Prvu godinu ne plaća se ništa, drugu godinu 20 posto, a puni iznos plaća se tek nakon pet godina - kazao je načelnik Popovače, Josip Miščević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:08