'SAM SVOJ MAJSTOR'

Kajin: Našu brodogradnju ne mogu spasiti strani hohštapleri

Predsjednički kandidat IDS-a smatra i da kunu danas treba čuvati kao 'zjenicu oka svoga', ali i da je zbog precijenjene kune HNB sukrivac što smo uništili hrvatsku izvoznu ekonomiju.
 Goran Šebelić/CROPIX

RIJEKA - Meni je jasno da su mi nakon sučeljavanja na Visokoj novinarskoj školi vrata „debata“ zatvorena. PR misle da će oni izabrati trećeg hrvatskog predsjednika. E pa neće - poručio je danas IDS-ov predsjednički kandidat Damir Kajin na konferenciji za novinare.

Kajin je najavio da za PR ne namjerava izdvojiti niti jednu jedinu kunu.

- To što rade je korumpiranje dijela medija. Javnost se može neko vrijeme ponižavati, ali neće svo vrijeme - zaključio je Damir Kajin.

Dotaknuo se i gorućeg problema hrvatske brodogradnje, ističući da će se nakon predsjedničkih izbora Vlada naći u situaciji da mora odlučiti da li će u stečaj poslati splitski Brodosplit ili riječki 3. maj.

- U slučaju Brodosplita država je zbog jamstva i kredita izložena spram banaka čak 4,7 milijardi kuna, dok obveze 3. Maja iznose 2,8 milijardi kuna. Ako tome pridodamo naklonost Splićana HDZ-u, daje se naslutiti da će Vlada između 3. Maja i Brodosplita izabrati Brodosplit - istaknuo je Kajin.

Predsjednički kandidat upozorio je da brodogradnju u hrvatskoj ne mogu spasiti strani hohštapleri, već to moramo učiniti sami. Zato 2010. Vlada mora poticati brodare da spase brodogradilišta.

Kajin se osvrnuo i na izjave guvernera Rohatinskog da su danas naše mogućnosti obrane od krize znatno smanjene. Smatra da kunu danas treba čuvati kao „zjenicu oka svoga“, ali i da je zbog precijenjene kune u razdoblju od 2000. do 2007. HNB sukrivac što smo uništili izvoznu ekonomiju.

Damir Kajin procjenjuje da ćemo, što se tiče krize, dno dna dosegnuti u prvoj polovici 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 11:36