VLADA ODGOVARA MOL-u

Vlada odgovorila na MOL-ovu arbitražu i otkrila način obrane: U pravnu bitku s MOL-om kreće DORH

U ovom arbitražnom postupku Hrvatsku će zastupati DORH, najavljuju iz Vlade.

Novi zadatak za novog državnog odvjetnika Ivana Turudića - stigla je nova tužba MOL-a protiv države

 Ranko Suvar/Cropix

Vlada može potvrditi da je izviještena o novom arbitražnom postupku koji je MOL pokrenuo protiv Republike Hrvatske zbog mjera koje se donesene u rujnu 2022. godine radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energenata, u ovom slučaju tržištu plina, priopćeno je iz Banskih dvora.

- Kao što je i zakonska obveza, u ovom arbitražnom postupku Hrvatsku će zastupati DORH, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske - navode iz Vlade. Pritom podsjećaju da su u vrijeme najveće energetske krize poduzimali mjere za sigurnost opskrbe plinom građana, prije svega kućanstava i drugih zaštićenih kupaca, u skladu, ističu u Vladi, sa zakonskim odredbama, odlukom Kriznog tima o proglašenju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, a temeljem Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom.

- Podsjećamo da je u tom razdoblju zbog izvanrednog rasta cijena plina na tržištu za više od 122.000 krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo i preko 9.000 kupaca iz kategorije izvan kućanstva, među kojima je veliki broj zaštićenih kupaca poput škola, dječjih vrtića i bolnica prijetila situacija da ostanu bez ugovora o opskrbi plinom - upozoravaju u Banskim dvorima. Vlada je, ističe se u priopćenju, donosila mjere privremenog karaktera, kako bi osigurala opskrbu, uključujući i kroz korištenje plina iz domaće proizvodnje.

- U ovom postupku Republika Hrvatska će pokazati da su sve mjere koje su nadležna državna tijela poduzela utemeljene na propisima i u skladu s međunarodnopravnim obvezama države - najavljuju iz Banskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 13:35