Hrvatska ima laboratorij u kojem se DNK testiranjem može pouzdano prekontrolirati sljedivost mesa i otkriti manipulacije njegovim porijeklom ili kvalitetom , ali usluge tog laboratorija do sada nisu koristili ni proizvođači, ni prerađivači, a ni nadležne državne inspekcije iako se projekt sljedivosti financira državnim novcem, a usluga bi za krajnje korisnike mogla biti besplatna ako zaživi u sustavu kao mehanizam kontrole!
VELIKI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL JUTARNJEG LISTA Što zapravo jedemo: Sok od limuna nema limuna, a jogurt od jagoda nema jagoda!
Četiri inspekcije
Ovaj zaprepašćujući podatak doznali smo nakon što je Europska komisija zbog afere s konjskim mesom naredila svim svojim članicama žurno testiranje goveđih proizvoda i goveđeg mesa.
U jednom takvom testu slovenske su veterinarske službe i otkrile konjetinu u Ledovim lazanjama za slovensko tržište, a da je afera izbila nakon našeg očekivanog ulaska u EU, poslije srpnja, i naše bi službe morale provesti takvu analizu. Imale bi i gdje, ali to bi potrošači znali tek nekon datuma ulaska.
Kako nijedna od četiri nadležne inspekcije za kontrolu hrane razbacane u tri ministarstva (veterinarska, fitosanitarna, sanitarna i tržišna) nije u ovim danima krize ni spomenula da se Hrvatska može pohvaliti laboratorijem koji im može olakšati posao s kontrolom mesa, pokušali smo doznati u čemu je problem.
Utvrđivanje očinstva
Kontrolu sljedivosti mesa DNK testiranjem u Hrvatskoj provodi tvrtka Genos, privatni laboratorij koji je 2007. godine osnovao prof. dr. Gordan Lauc (42), molekularni biolog i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.
Genos je nedavno postao poznat javnosti po analizi DNK radi utvrđivanja identiteta i očinstva, ali posebno po otkriću dijagnostičkog potencijala anterarne fruktoze za jedan od podtipova dijabetesa - HNF1A-MODY.
- Genos je počeo 2007. godine kao mali laboratorij za analizu DNK, a danas imamo 24 zaposlena, od kojih 15 mladih znanstvenika radi na inovativnim poslovima istraživanja i razvoja. Vrlo smo uspješni u privlačenju novca iz inozemstva za razvoj istraživanja, a najveće su nam priznanje znanstveni projekti koji su odobreni na europskoj razini. Dosad smo dobili tri milijuna eura za istraživanja, što će nam, nadamo se, omogućiti da ostanemo u svjetskom vrhu u području analize glikana - kaže prof. dr. Lauc.
Njegovu istraživačku ekipu posjetili smo netom nakon preseljenja laboratorija u nove prostorije u Hondlovoj ulici. Za našeg posjeta u jeku afere s podvaljenim konjskim mesom u lazanjama doznajemo da se u laboratorij počelo javljati sve više zainteresiranih stranaka za kontrolu mesa i proizvoda od mesa.
- U šali kažem da je počelo ‘konjsko ludilo’. Jučer i danas dobili smo narudžbe od trgovačkih centara koji sami zbog zaštite potrošača žele provjeriti neke proizvode koje prodaju, a zovu nas i proizvođači mesa koji traže analizu sljedivosti svog mesa kako bi dobili potvrdu svoje kvalitete. Ipak se kreće - kaže nam Lauc dok obilazimo laboratorij. Voditelj razvoja proizvoda u Genosu mr. Mislav Novokmet i dr. Vedrana Škaro, voditeljica analitičkog DNK laboratorija, pokazuju nam postupak kontrole mesa na sofisticiranoj opremi.
Praćenje markica
Nama najzanimljiviji projekt “Primjena analize DNK u razvoju sustava sljedivosti u stočarskoj i mesnoprerađivačkoj industriji” počeo je u sklopu programa poticanja tehnologijskih istraživačko-razvojnih projekata TEST uz podršku Hrvatskog instituta za tehnologiju.
Cijeli projekt financira se državnim sredstvima od 1,8 milijuna kuna, a Genos je dobio 800.000 kuna.
Trenutačni pristup sljedivosti stočnog fonda u Hrvatskoj temelji se na praćenju tzv. markica, no tek dokumentiranjem DNK svake jedinke, tj. dodavanjem šifre koja određuje genotip u bilo kojem stupnju proizvodnje ili prerade mesa moglo bi se provjeriti odgovara li “markica” jedinki kojoj je dodijeljena na samom početku procesa.
- Mi smo razvili sustav za analizu DNK koji jednoznačno i potpuno sigurno utvrđuje porijeklo određenog mesa, mesne prerađevine ili procesiranog mesa. Svim zainteresiranim stranama u procesu: uzgajivačima, proizvođačima mesa i mesnih prerađevina i institucijama države ova metoda omogućuje da pouzdano kontroliraju sljedivost mesa, tj. deklariranu vrstu mesa, što onemogućava bilo koji oblik manipulacije porijeklom ili kvalitetom mesa - kaže Lauc.
Sve propalo
No, iako su o svom sustavu obavijestili sve važnije proizvođače i prerađivače mesa, nitko nije želio tu analizu iako je za krajnje korisnike bila besplatna.
- Čini se da nikome nije u interesu da se uvede red na tržište mesa. Veliki su otpori protiv uvođenja reda, a zanimljivo je da se uvijek nađe netko tko blokira te pokušaje. Mi samo čak imali rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se veterinarskim službama nalaže da uzmu uzorke matičnih stada iz cijele Hrvatske kako bi analizirali njihov DNK, ali veterinarske službe su se na to rješenje jednostavno oglušile. Unatoč obećanjima ministara Pankretića i Čobankovića, taj posao nije obavljen - kaže nam Lauc.
Jasno je i zašto. Upotreba ove metode uvela bi dodatne mogućnosti kontrole na tržištu mesa i mesnih prerađevina: službenu potvrdu porijekla goveđeg mesa u mesnicama, službenu potvrdu porijekla sjemena, te provjeru originalnosti proizvoda i sljedivosti stočne proizvodnje u Hrvatskoj. Time bi se omogućila i sljedivost mesa kroz označavanje životinja poslije rođenja te njihovo praćenje u svim fazama uzgoja, klanja i proizvodnje prehrambenog proizvoda.
Potrošači nemoćni
To je i preduvjet za praćenje sljedivosti hrane i nadzora porijekla nekog prehrambenog proizvoda od početka proizvodnje sve do prerade, skladištenja i prodaje. Tako bi se vrlo brzo moglo otkriti ima li u deklariranom goveđem mesu konjetine, što se sve miješa u kobasicama, ali i da li se iza deklaracije i natpisa “100 posto domaće” uistinu nalazi domaće meso, a ne neki zaleđeni škart upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti.
Laboratorij, dakle, postoji, metoda je pouzdana, može se raditi, a ne radi se jer otpor pružaju proizvođači i, što je posebno zanimljivo, oni koji bi ih trebali kontrolirati.
Potrošači koji sve to financiraju opet su nemoćni promatrači. Dokad?
Kada se u nekom proizvodu pronađe sastojak koji nije naveden na deklaraciji, kao što je to slučaj s konjskim mesom u proizvodima diljem EU, to se tretira kao obmana potrošača. Iako ti proizvodi nisu nužno zdravstveno problematični, smatra se da kupac mora imati pravo znati što jede. Tim se segmentom u nas bavi Državni inspektorat koji je u 2011. proveo više od 28,5 tisuća kontrola hrane.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE VETERINARSKA INSPEKCIJA
RAD U 2011.
Hrana - općenito
128.610 kontrola
14,7 posto slučajeva nepropisnog označavanja
11344 optužna prijedloga
114 prekršajnih naloga
1150.600 kuna kazne
1206.820 kuna vrijednost hrane čiji su promet inspektori zabranili
Meso i mesni proizvodi
12935 kontrola
13 posto slučajeva nepropisnog označavanja
188 optužnih prijedloga
14 rješenja o zabrani prometa proizvodima u vrijednosti 1541 kn
Ribe, glavonošci, školjkaši
1625 kontrola
130 optužnih prijedloga
Med
1644 kontrole
1Od 32 izuzeta uzorka, 15 nije odgovaralo minimalnim standardima kakvoće
181 optužni prijedlog
Prirodne mineralne, izvorske i stolne vode
13202 kontrole
10,7 posto nije bilo propisno označeno
123 optužna prijedloga
110 zabrana stavljanja na tržište vode vrijedne 126.180,77 kn
Voće i povrće
12909 kontrola
110,5 posto povrća nije bilo propisno označeno
19,8 posto voća nije bilo propisno označeno
1298 optužnih prijedloga
Kava, ekstrakti kave
i cikorije
12885 kontrola
139 optužnih prijedloga
116 zabrana stavljanja na tržište proizvoda vrijednih 121.626,93 kn
Vino i voćno vino
14481 kontrola
11,1 posto nije bilo propisno označeno
13 zabrane stavljanja na tržište vina vrijednog 125.275,37 kn
146 optužnih prijedloha
13 prekršajna naloga
120.000 kuna kazne
Veterinarska inspekcija jedna je od ključnih instanci kada je u pitanju sigurnost proizvodnje hrane životinjskog podrijetla, držanja i uzgoja životinja, nadzora nad prometom životinja i hrane za životinje. U slučaju mlijeka zatrovanog aflatoksinom M1, upravo su oni bili ključna karika za otkrivanje izvora aflatoksina.
RAD INSPEKCIJE
1. 5. 2010. - 1. 5.2011
125.156 nadzora
112.090 nadzora s
nepravilnostima
141.501 nepravilnost
124.294 naložene mjere
111,651.000 kuna naplaćenih kazni
11352 optužna prijedloga
19 kaznenih prijava
Držanje i uzgoj životinja
110.562 nadzora
122.538 nepravilnosti
15,819.000 kuna naplaćenih kazni
1891 optužni prijedlog
Hrana životinjskog
podrijetla
13810 nadzora
111.539 nepravilnosti
12,775.000 kuna kazni
168 optužnih prijedloga
Hrana za životinje
1832 nadzora
12200 nepravilnosti
12,270.000 kuna kazni
116 optužnih prijedloga
Promet životinjama
1857 nadzora
1542 nepravilnosti
1193.000 kuna kazne
126 optužnih prijedloga
Kontrola zaraznih i
nametničkih bolesti
12338 nadzora
12538 nepravilnosti
1348.000 kuna kazne
177 optužnih prijedloga
12 kaznene prijave
S polica povučeno 3,13 posto bakterijama zatrovane hrane
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja lani je obavila nadzor u više od 15.000 objekata radi kontrole sigurnosti hrane.
Ukupno je uzeto 1627 uzoraka, od čega 953 u maloprodaji. Od ukupnog broja uzoraka 3,13 posto nije udovoljavalo mikrobiološkim parametrima, a 1 posto uzoraka proglašeno je zdravstveno neispravnim zbog odstupanja kemijskih parametara.
Zbog pojava nedopuštenih, djelatnih tvari lijekova (sildenafil) u dodacima prehrani 2012. je donesena zabrana uvoza, stavljanja na tržište, opoziv i povlačenje ukupno 9750 komada proizvoda. Pojačan sanitarni nadzor korištenja prehrambenih aditiva u prehrambenoj industriji rezultirao je zapljenom ilegalno korištenog konzervansa natamicina u svježim tijestima te povlačenje i uništenje 50. 513 komada proizvoda. Postupanjem po obavijestima sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), utvrđen je histamin u konzerviranoj tunjevini pa je uništeno 4488 kilogram toga proizvoda. S polica je povučen i uništen 101 kilogram korijena čička zbog atropina, alkaloida koji izaziva halucinacije, a ima ga i u bunici.S. T.
Piše da je krem sladoled, a nije! Jeftin proizvod prodaju skuplje!
Na hrvatskom tržištu prisutni su proizvodi čija deklaracija i reklame njihova proizvođača i trgovaca dovodi kupce u zabludu.
Primjer je proizvod koji se deklarira kao krem sladoled iako on to nije. Pravilnik o smrznutim desertima kaže kako “krem sladoled ne smije sadržavati biljnu mast i biljne bjelančevine”.
Ne šećeru
Kupci koji ne čitaju deklaraciju i nisu upućeni u razlike zadovoljni su jer kupuju “krem sladoled po povoljnoj cijeni”, odnosno proizvođač može skuplje prodati proizvod koji je zapravo jeftiniji.
Kupcima se mora jasno i nedvosmisleno dati informacija o proizvodu. Nerijetko se događa da ljudi, misleći da je sir, kupuju zamjenu za sir. Razlog može biti to što je u trgovini “zamjena za” katkad napisana izrazito sitnim slovima. To, nažalost, nije izdvojen slučaj.
Svijest kupaca raste i mnogi su zabrinuti zbog sadržaja aditiva u prehrambenim proizvodima. Ukupna količina unesenih aditiva ovisi o količini konzumirane hrane u koju su aditivi dodani tijekom proizvodnje. Mogući negativni kumulativni učinak češće će biti izražen kod ljudi čiji je organizam i inače osjetljiviji, kojima je narušen imunitet, kod onih koji pate od određenih zdravstvenih tegoba, djece i starijih. Tako karagenan koji se dodaje u sladoled može izazvati probleme onima koji pate od ulceroznog kolitisa. Nadalje, eritrozin je crveno bojilo. Istraživanja na životinjama pokazala su negativno djelovanje na centralni živčani sustav, a druga istraživanja vezu između unosa eritrozina i hiperaktivnosti djece.
No, s druge strane, treba prihvatiti činjenicu da su kupci zbog čestog doticaja s gotovim proizvodima navikli na određene arome i njihov intenzitet pa izvorne, neprerađene namirnice često ne mogu zadovoljiti očekivanja. Primjer su aromatizirani čajevi i voćni jogurti.
Na našem je tržištu voćni jogurt koji uz voćni pripravak sadrži aromu i značajne količine šećera. Moj bi savjet bio u obični jogurt dodati svježe ili zamrznuto nezaslađeno voće, što je u svakom slučaju kvalitetnija i jeftinija kombinacija.
Kućni čaj
Umjesto aromatiziranog čaja, u čaj od šipka može se dodati malo cimeta i voćnog sirupa, čime se dobiva zanimljiv okus.
Na proizvođačima je da slijede dobru proizvođačku praksu i na tržište stavljaju proizvode čiji naziv odgovara deklaraciji.
Dr. sc. Vesna Bosanac, dipl. ing., nutricionistica i koautorica računalne aplikacije za izradu jelovnika ‘Program prehrane’
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....