KAKO SE SPASITI?

'Iz krize vas neće izvući krediti. Recept je veći izvoz!'

ZAGREB - Od globalnog oporavka najviše će koristi imati zemlje sa širokim spektrom izvoznih proizvoda, dok će najteže biti onima s ograničenim izvozom, smatra Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), pozivajući vlade tih zemalja da povećaju konkurentnost i tako ubrzaju rast. Od 26 zemalja regije, 14 i ove godine bilježi pad BDP-a, a među njima je i Hrvatska s minusom od 1,5 posto.

Završetak pregovora

“Dubina i trajanje recesije, te osjećaj da je uvjetovana prethodnim razdobljem buma razlog su za poziv na novi model rasta”, navodi Erik Berglöf, glavni ekonomist EBRD-a, u Tranzicijskom izvješću banke za 2010.

Dok se ranije rast temeljio na snažnom priljevu kapitala i kreditnom bumu, novi model znači više oslanjanja na izvoz i integriranje u svjetsku ekonomiju. Nakon ovogodišnjeg pada BDP-a, EBRD u Hrvatskoj očekuje poboljšanje situacije u idućoj godini, “osobito ako se uspješno završe pregovori s EU”.

Poslovno okruženje

Prema ocjeni te institucije koja već 20 godina prati proces tranzicije, u Hrvatskoj je i dalje otežan razvoj privatnog sektora koji čini tek 70 posto BDP-a, dok u pojedinim naprednim zemljama regije već iznosi 80 posto.

Lošije ocjene Hrvatska je dobila za restrukturiranje i upravljanje poduzećima, privatizaciju i politiku tržišnog natjecanja. Poboljšanje je nužno u ukupnom poslo-vnom okruženju, osobito kod izdavanja dozvola i učinkovitosti javne uprave, a kao problemi navode se i porezi, administrativne naknade, sudstvo i vještine.

70

posto je udio privatnog sektora u BDP-u

-1,5

posto smanjit će se hrvatski BDP u 2011. godini

4,2

posto iznosit će rast BDP-a u regiji ove godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 08:32