VLADINE MJERE

Ivica Mudrinić: Ovo je odlučan iskorak, Kosor treba podršku

Zagreb, 160210.Park stara Tresnjevka.Edukacijski centar T-HT-a. Konferencija za novinare T-Hrvatskog Telekoma (HT)na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja za 2009. godinu.Na slici: Izlaganje Ivice Mudrinica.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon mnogobrojnih poticaja od strane HUP-a, nezavisnih ekonomista i analitičara, medija, i napokon, građana Hrvatske, koji su svoje stavove o gospodarskoj krizi izrazili kroz brojna istraživanja, premijerka je javnosti predstavila program mjera koje impliciraju novu ekonomsku politiku.

SVE O ANTIKRIZNOM PLANU: Mjere, komentari, rasprava...

To jednostavno znači restrukturiranje javnog sektora, smanjenje javne potrošnje, stručne kriterije poslovanja za javna poduzeća, određeno porezno rasterećenje i slično.

U normalnim okolnostima, a pod pretpostavkom raspolaganja svim relevantnim podacima, svakako bi bilo poželjno ove mjere izložiti ozbiljnoj javnoj raspravi, koja bi sigurno iznjedrila i korisne prijedloge za eventualne korekcije.

No, nažalost, dosadašnja nas je ekonomska politika dovela u poziciju hitnosti, pa nemamo drugog izlaza nego početi provoditi mjere odmah, bez odlaganja. Zato ovaj, u načelu, treba dobiti podršku.

Odmaknemo li se malo od naše dramatično teške gospodarske stvarnosti, odmah postaje jasno da su ove mjere tek početak nove ekonomske strategije, koja zasad nije eksplicitno formulirana. Također, već i kratki pogled unatrag jasno otkriva da je ovaj program odlučan iskorak Jadranke Kosor i njezina savjetničkog tima, a ne Vlade kao kolektivnog tijela.

Ministri i potpredsjednici Vlade dosad su uvijek bili branitelji statusa quo, tvrdeći da je Vlada poduzela sve nužne poteze za izlazak iz krize i očuvanje proračuna, za koji također sada već čujemo da će najvjerojatnije ići u rebalans.

Odmah bi trebalo odrediti prioritetne mjere, jer je paket toliko ambiciozan i opsežan da ga je nemoguće ostvariti istovremeno i u cijelosti. Nadam da premijerka ima snage privoliti Vladu i sustav kojem stoji na čelu na implementaciju ovih mjera, jer što se gospodarstva tiče, slijede nam i mnogo zahtjevniji koraci, poput osposobljavanja sustava za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Na odgovor nećemo trebati dugo čekati - već sljedeći tjedni, odnosno mjeseci pokazat će hoće li Vlada istinski prihvatiti ovu platformu i dati sve od sebe da je realizira.

Već prvi konkretni potezi mogli bi donekle ohrabriti potrošnju, vidjet ćemo hoće li se do 1. lipnja podmiriti dospjele obveze javnih poduzeća…

Da bi ovaj paket antikriznih mjera mogao prerasti u istinski program za poticaj razvoja trebao bi biti strogo i hitno proveden, a istovremeno bismo trebali dobiti kvantifikaciju učinka na gospodarstvo, građane, socijalne potrebe i na rast BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:20