RASPRAVA U SABORU

Pusić: Nerazumno je očekivati spas za cijelu brodogradnju

Neven Mimica je upozorio da smo se u brodogradnji previše držali onoga što je Bruxelles samo savjetovao, a ne i uvjetovao
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ako bismo do kraja ljeta otvorili sva poglavlja, znači ova tri najosjetljivija, te ako nam za jesen ostane maksimalno pet poglavlja za zatvoriti onda bi pregovore s EU mogli okončati do kraja 2010. - procjena je Vesne Pusić , predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, o čijem je izvješću za drugu polovicu prošle godine danas raspravljao Sabor.

SVE O ANTIKRIZNOM PLANU: Mjere, komentari, rasprava...

Svi zastupnici složili su se kako je upravo to razdoblje bilo i najplodonosnije za naše pregovore jer smo nakon skidanja slovenske blokade otvorili šest, a privremeno zatvorili čak 10 poglavlja. Budući da su među tri poglavlja koja nismo otvorili i ona najteža - Tržišno natjecanje, Brodogradnja te Pravosuđe, upravo su o njima i zastupnici najviše raspravljali.

SDP-ovac Neven Mimica otvoreno je upozorio kako se Hrvatska i kada je riječ o brodogradnji previše držala onoga što je Bruxelles samo savjetovao, a ne i uvjetovao.

- Jedini zahtjev iz Bruxellesa kad je riječ o brodogradnji, ali i generalno, bio je da nema državnih potpora. Sve drugo bili su savjeti kako dovesti brodogradnju u situaciju da može funkcionirati bez državnih potpora. Savjet je bio i privatizirajte, no njega je očito Vlada prihvatila kao praktički, i ako ne jedini onda barem kao prvi kojim je krenula u održavanje brodogradnje bez državnih potpora, iako je bilo je dovoljno prostora da se restruktuiranje pokuša obaviti i na druge načine - naglasio je Mimica.

Vesna Pusić objasnila je, pak, kako se u pregovaračkom stajalištu koje je prošlo Nacionalni odbor spominje mogućnost otvaranja stečajnog postupka, a ne likvidacija brodogradilišta. Upozorila je međutim kako “nije razumno tvrditi da u brodogradnji nitko neće izgubiti posao”.

- U europskim fondovima za 2012. i 2013. postoji preko milijardu eura za kreiranje novih radnih mjesta. Zato te ljude treba prekvalificirati za radna mjesta koja se mogu otvoriti. Treba se suočiti s činjenicima i početi raditi na projektima da ne bude prekasno - poručila je Pusić.

IDS-ovac Damir Kajin podsjetio je kako državi na naplatu može doći 12 milijardi kuna jamstva za brodogradnju.

- Onda bi zajedno sa stečajem hrvatske brodogradnje u stečaj i Hrvatska - tvrdi.

Pusić je upozorila kako bi najteže moglo biti otvaranje i zatvaranje poglavlja pravosuđa. Otkrila je kako joj je nedavno povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao da je jedna od ključnih opasnosti za okončanje pregovora upravo izvješće haaškog tužitelja Sergea Bramertza.

- Ne zato što bi Bramertz mogao utjecati na to, nego zato što su određene zemlje članice to odlučile koristiti kao kriterij - objasnila je Pusić.

Dok su zastupnici HDZ-a ponavljali kako vjeruju da će pregovori biti završeni ove godine, SDP nije želio procjenjivati je li to realno.

- Vidimo prostora i mogućnosti da to bude tako, ali smo i svjesni da niti jedan datum od 2007. nije ostvaren - podsjetio je Mimica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:03