PRITISAK

Hrvatskoj kritika iz EU zbog zakona o umjetnoj oplodnji

 Marin Tironi/CROPIX

ZAGREB - Europska udruga stručnjaka humane reprodukcije i embriologije (ESHRE) uskoro će izdati službenu izjavu vezanu uz hrvatski Zakon o medicinskoj oplodnji da bi upozorila na rizik za pacijente i smanjenje uspješnosti koju sa sobom donosi zabrana najbolje prakse - zamrzavanja zametaka i ograničavanja dopuštenog broja oplođenih jajnih stanica.

HSLS će, najavila je na današnjem okruglom stolu potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, u svibnju zatražiti službene podatke o uspješnosti medicinski potpomognute oplodnje nakon donošenja novog zakona. Pokažu li se nezadovoljavajućim, rekla je, HSLS će predložiti izmjene zakona kojim će zatražiti da se u postupku mogu oploditi sve jajne stanice te da se višak zametaka može smrznuti.

Talijanska iskustva

- Situacija u Hrvatskoj je pod kontrolom europskih stručnjaka u smislu što ovakav zakon znači za pacijente, a on će imati konzekvence - rekao je dr. Veljko Vlaisavljević, član Upravnog odbora ESHRE-a i šef mariborskog tima za medicinski potpomognutu oplodnju. Dodao je da je zakon sličan hrvatskom imala samo Italija, u kojoj ga je srušio Ustavni sud prošle godine.

- Talijanska su iskustva pokazala da im se smanjila uspješnost te da su su zbog svojih odredbi došli na treće mjesto u Europi po broju višeplodnih trudnoći, osobito trojki, a to su rizične trudnoće - upozorio je dr. Vlaisavljević.

To nije eksperiment

S njim se nije složio dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatske udruge za humanu reprodukciju. - Zamrzavanje jajnih stanica nije eksperiment i smatram nepravednim što ga američka i europska društva tako ocjenjuju - kaže dr. Šimunić.





Dr. Šimunić: Bilo je čak 23 posto više trudnoća

- Naši su se stručnjaci educirali i mogu najaviti da u Hrvatskoj imamo i trudnoću iz zamrznute jajne stanice - najavio je danas dr. Šimunić ne želeći otkrivati detalje. Također je ustvrdio da je u listopadu i studenom 2009. godine napravljeno 18 posto više postupaka nego godinu dana prije, da je bilo čak 23 posto više trudnoća, a da je uspješnost bila oko 30 posto.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:25