DNEVNIK TRUDNICE

Sretna vijest stigla nakon pet godina: Trudna sam!

Svi su bili uzbuđeni, posebno osoblje u klinici. Suprug i ja zamecima smo čak dali i imena
 Marin Tironi/CROPIX

ZAGREB - “Medicinska mi je sestra javila vijest koju sam željela čuti posljednjih pet godina. Trudna sam! Zastao mi je dah, glas mi je počeo podrhtavati, u istom se trenu javio osjećaj sreće, uzbuđenja, ali i strah i nevjerica. Za tjedan dana idem na ultrazvuk, ovaj put trudnički. Čekam da vidim prve otkucaje srca naše bebe!”

Zapisala je to prije četiri dana na portalu neplodnost.com.hr prva trudnica koja je u Hrvatskoj zatrudnjela zametkom dobivenim iz smrznute jajne stanice.

Da postoji jedna takva trudnoća potvrdio je dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, na HSLS-ovu okruglom stolu o novom Zakonu o medicinskoj oplodnji u utorak. Rekao je da ne želi govoriti o detaljima jer je trudnoća u vrlo ranom stadiju.

Bili smo psihički slomljeni

“Prvo smo mislili da je naš problem što supruga po šest mjeseci do godinu nema kod kuće i što naprosto nismo imali odnose u vrijeme plodnih dana. Mislili smo da je trudnoća prirodna pojava, banalna, jednostavna stvar”, piše Viki. Nakon što nije zatrudnjela ni nakon bilježenja plodnih dana i ciljanih spolnih odnosa, potražili su pomoć ginekologa koji ih je poslao na pretrage. Nalazi nisu bili dobri.

“Počela nas je loviti panika i bojazan da nikada nećemo imati svoju djecu. Nisam mogla podnijeti vijest o trudnoći bilo koje svoje kolegice, izbjegavala sam malu djecu koju toliko volim jer su u meni izazivala još veću bol. Ali nismo odustajali”, piše Viki.

Nakon uspona i padova, u listopadu prošle godine kreću na postupak izvantjelesne oplodnje, odnosno IVF. Viki je, nakon hormonske stimulacije, izvađeno šest zrelih jajnih stanica.

Tri su oplođene, a tri zamrznute, kako nalaže novi zakon. Od tri odmah oplođene jajne stanice, dvije su se razvile do blastociste koje su joj vraćene u maternicu.

Na žalost, nije uspjelo.

“Suprug i ja bili smo psihički slomljeni. Nije bilo toga što nas je moglo utješiti, suze su tekle jedna za drugom. Stalno mi se vrtio isti film po glavi, što sam pogrešno napravila da se našim mrvicama nije svidjelo u mojoj utrobi, no odgovor nisam pronalazila. Samo sam ih voljela i željela”, piše Viki.

Uspješan transfer

U prosincu kreće ponovno na postupak.

“Odlazimo u kliniku samo s jednom mišlju: bit će što bude. Ovaj ćemo put biti opušteni”, obećala si je Viki.

Novi postupak bit će obavljen odmrznutim jajnim stanicama. Svi su, piše Viki, bili uzbuđeni, posebno osoblje kojima je rad s odmrznutim jajnim stanicama također bio izazov i novo iskustvo. Na samu Novu godinu doznala je da su jajne stanice uspješno odmrznute i da su se dvije oplodile! Transfer je uspješno obavljen dan kasnije, vraćeni su joj četverostanični i šestostanični zameci. Slijedilo je 12 dana čekanja.

“Suprug i ja smo od uzbuđenja slikama zametaka koje smo dobili čak dali i imena, koliko su nam djelovali stvarno. Kako su dani prolazili, postajala sam nervozna, jer sam mislila da ni ovaj put neće biti ništa. Ali smo si obećali da ćemo ovaj postupak podnijeti hrabro i, ako nam je suđeno da budemo roditelji, bit ćemo”, piše Viki.

Za ovo se isplati trpjeti

Popodne 14. siječnja doznala je da je trudna. Javili su joj iz klinike da nalaz krvi pokazuje “uredne vrijednosti za trudnoću”.

“Vidjela sam dvije kružnice podijeljene na četiri i šest krugova. Iz njih će nastati moja dječica. Odmaram se i milujem svoj trudnički trbuščić, a tata njemu/njoj svaki dan šalje puse kako bi naša beba znala koliko je željena i koliku ljubav čuvamo za nju. Nekima je put do sreće lagan, a nekima trnovit. Za ovaj osjećaj sreće i ubodi trnja ne bole toliko”, poručuje Viki.

Za prvu trudnoću trebalo im je punih šest mjeseci

Od stupanja na snagu novog Zakona o medicinskoj oplodnji, u Hrvatskoj je zabranjeno zamrzavanje zametaka te je nadomještena mnogo neuspješnijom metodom zamrzavanja jajnih stanica. Dok zamrznuti zametak preživljava u 80 posto slučajeva i uspješnost trudnoća se ne razlikuje od uspješnosti sa “svježim” zametkom, većina jajnih stanica ne preživi smrzavanje, a uspješna oplodnja takvih stanica je minorna. Ilustracije radi, u cijelom svijetu je rođeno oko 700 beba iz zamrznute jajne stanice, a samo ih je u Hrvatskoj rođeno oko 1500 iz zamrznutih zametaka.

Do donošenja novog Zakona u Hrvatskoj se prosječno svakog tjedna rađalo jedno dijete iz zamrznutog zametka. S druge strane, stručnjacima je trebalo punih šest mjeseci da dobiju prvu trudnoću iz smrznute jajne stanice. Sretnica, koja se potpisala kao Viki, zatrudnjela je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici. Transfer zametka u maternicu obavljen je 2. siječnja. Viki se, zajedno sa suprugom, borila s neplodnošću više od pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 16:25