NOVI MODEL IZBORA

HDZ dijasporu žrtvovao za EU: SDP nas je stjerao u kut

Od prvotnih 12 zastupnika u 1995. novim dogovorom njihov je broj srezan za tri četvrtine
 CROPIX

ZAGREB, SPLIT - Nismo zbog dva zastupnika mogli riskirati Europsku Uniju - priznao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac u petak, samo par sati prije nego su predsjednica Vlade i HDZ-a te šef oporbe objavili da su se napokon usuglasili o budućem načinu glasanja dijaspore. Time su de facto osigurali dvotrećinsku većinu za donošenje ustavnih promjena nužnih za ulazak Hrvatske u EU.

Nisu imali izbora

Premda je početni stav vladajućih bila fiksna kvota od pet zastupnika, koliko su i osvojili na prošlim parlamentarnim izborima, na kraju su ipak popustili i pristali na manje: od 2011. u Hrvatskom saboru sjedit će 148 zastupnika iz Hrvatske i tri iz dijaspore.

Komentar Augustina Palokaja: Ustavne promjene nužne, ali prepreka i dalje topnički dnevnici

Komentar Jelene Lovrić: Dogovor koji će smanjiti frustracije

Time je znatno oslabljen politički utjecaj zastupnika dijaspore. Njihov broj nikad nije bio manji. Od prvotnih 12 zastupnika 1995., u konačnici je “srezan” za tri četvrtine. Naš izvor iz vrha HDZ-a priznaje kako nisu imali drugog izbora.

- SDP nas je stjerao u kut. Nismo mogli dopustiti da ne budu donesene promjene Ustava, čime bi bio zaustavljen put Hrvatske u EU samo zato što ne pristajemo na dva zastupnika manje. Što su dva zastupnika manje u odnosu na EU - iskren je naš sugovornik.

Zajamčeno pravo glasa

U HDZ-u, naime, nisu bili sigurni blefira li SDP ili je Zoran Milanović zaista spreman blokirati donošenje promjena Ustava. I premijerka Kosor inzistira na tumačenju da kompromis sa SDP-om “otvara vrata” prema EU. Do sada su Hrvati u BiH mogli glasati u 43 grada, a sada će moći samo u četiri. U Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci gdje se nalaze hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u kojima će se jedino po novome moći glasati, upisano je 78.532 birača, od ukupno 284.068 koliko ih ima u BiH. To znači da će bez poteškoća moći glasati manje od trećine hrvatskih državljana. Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks smatra da Hrvati u BiH mogu biti zadovoljni jer imaju zajamčeno pravo glasa, a vjerojatno će dobiti i sva tri mjesta u Saboru, neovisno o tome koliko ih izađe na izbore.

- Hrvatima će se vjerojatno omogućiti i dva-tri dana za glasanje. To se ne regulira Ustavom, nego odlukama Vlade - rekao je Šeks.

Ideja Vesne Pusić

Fiksna kvota ideja je Vesne Pusić, šefice HNS-a.

- Da, istina je - rekla nam je. No, kaže, ni to nije savršeno rješenje, ali ipak smanjuje šanse izigravanja političke volje građana u Hrvatskoj.

- Smanjuje se opasnost da će glasovi dijaspore okrenuti političku volju građana koji glasaju u Hrvatskoj. Njihova zastupljenost će biti slična onoj nacionalnih manjina u Hrvatskoj - kaže Pusić. U SDP-u ne žele prognozirati hoće li i po novom rješenju i dalje profitirati HDZ.

- Sigurno je da će izlazak biti mnogo manji, da će biti više reda - kaže Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a.

Čović: Odluka je za put u Europu

Novi dogovor SDP-a i HDZ-a dočekan je s podijeljenim emocijama. Dvije najjače hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990, najprije su dogovor ocijenile diskriminirajućim i ponižavajućim za tamošnje Hrvate, da bi ga šef HDZ-a BiH Dragan Čović par sati kasnije pozdravio. “Nemamo zašto biti nezadovoljni. Mislim da je dogovorom poslana pozitivna poruka Hrvatima u BiH”, rekao je Čović. Dodao je da je odluka o fiksnom izboru tri zastupnika i glasanju isključivo u veleposlanstvima i konzulatima dobra za samu Hrvatsku i njen put prema EU, pa je i oni podržavaju.

Stjepan Kljuić, prvi predsjednik HDZ-a BiH, kaže da je taj dogovor posljednja točka u procesu koji je od početka 90-ih obezglavio Hrvate u BiH.

- Taj proces došao je do kraja u kojem će Hrvati iz BiH imati status koji su zaslužili: beznačajan - istaknuo je Kljujić. Narodna stranka “Radom za boljitak” koju vode braća Ivanković-Lijanović ocjenila je da je riječ o “izdaji nacionalnih interesa Hrvata u BiH” i najavila prosvjede u kojima će blokirati i ceste. (S. Pavić)

PARLAMENTARNI IZBORI - MANDATI DIJASPORE

• 1995.

- 12 mandata (HDZ)

- 398.839 registriranih birača, a glasalo 109.389

- HDZ dobio 97.012 glasova ili 90,02%

- 10.760 glasova svi ostali

• 2000.

- 6 mandata (HDZ)

- 360.110 registriranih birača, a glasalo 126.841

- HDZ dobio 107.928 glasova ili 85,89%

- 17.727 glasova svi ostali

• 2003.

- 4 mandata (HDZ)

- 396.617 registriranih birača, a glasalo 70.527

- HDZ dobio 40.189 glasova ili 57,64%

- 29.538 glasova svi ostali

• 2007.

- 5 mandata (HDZ)

- 404.950 registriranih birača, a glasalo 90.402

- HDZ dobio 73.446 ili 81,92%

- 16.207 glasova svi ostali

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:25