AGONIJA DJEVOJČICE TRAJALA TRI SATA

EKSKLUZIVNO Izvješće inspekcija ministra zdravlja: Mia bi bila živa da liječnici nisu POGRIJEŠILI!

Organizacijske, proceduralne i tehničke pogreške produljile su vrijeme zbrinjavanja djeteta
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Završni službeni nalazi obdukcije obavljene u Zavodu za sudsku medicinu potvrdili su da je 18-mjesečna Mia Antunović preminula zbog ugušenja, odnosno potpunog začepljenja desne i nepotpunog začepljenja lijeve dušnice . Da se pravilnim postupanjem takav tragičan ishod možda mogao i izbjeći, daje naslutiti i izvješće Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravlja.

Ishod liječenja

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u izvješću Povjerenstva stoji da je nakon pregledavanja opsežne dokumentacije zaključeno kako je u postupku medicinskog zbrinjavanja malene Mije došlo do organizacijskih, tehničkih i proceduralnih propusta koji su značajno produljili vrijeme zbrinjavanja , a to je moglo utjecati na ishod liječenja djeteta. Pod tim propustima smatraju četiri ključna momenta tijekom pokušaja pružanja pomoći djevojčici.

Vrijeme zbrinjavanja

Smatraju da je prvi propust učinila dežurna liječnica koja je zaprimila djevojčicu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć grada Zagreba. Prema izvješću Stručnog povjerenstva, dežurna liječnica je trebala, s obzirom na sumnju na strano tijelo u dušniku, djevojčicu uputiti u specijaliziranu ustanovu (a ne u KB Merkur, koji se ne bavi dječjom otorinolaringologijom) poput KBC-a Zagreb ili KBC-a Sestre milosrdnice jer bi se na taj način bitno smanjilo vrijeme zbrinjavanja.

Drugi propust napravio je medicinski tehničar. S obzirom na kliničku sliku, smatraju da je tijekom transporta tehničar morao sjediti uz dijete zbog nadzora. Za vrijeme transporta iz Hitne u KB Merkur tehničar je sjedio na suvozačkom mjestu dok je otac sam s malenom Mijom bio u stražnjem dijelu vozila.

Treći propust, koji je vjerojatno pridonio duljem čekanju vozila Hitne pomoći koje je trebalo prevesti djevojčicu iz KB-a Merkur na Rebro, kao i gubljenju dragocjenog vremena, pogrešno je procijenjen stupanj hitnosti.

Stupanj hitnosti

Za taj je propust povjerenstvo zaključilo da nije prepoznat odgovarajući stupanj hitnosti i umjesto najnižeg stupnja - H3 - trebala se staviti oznaka za najžurniji stupanj - H1.

Četvrti propust učinili su u KB-u Merkur. Iako izvješće ne pokazuje odgovornost liječnika tijekom medicinskog pružanja pomoći, ustanovljen je propust nepotpune dokumentacije. Izvješće pokazuje da u anesteziološku listu nisu bili uneseni svi podaci koji su se trebali unijeti. (...)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:56