GRADNJA ZAVRŠENA PRIJE GODINU DANA

Transplatacijski centar u KB Merkur sagrađen, ali pod ključem: Zbog 6,5 milijuna kuna duga tri su moderne kirurške dvorane prazne

Radovi su trajali pet umjesto dvije godine, a iako je prva faza gradnje završena prije godinu dana, još nije dobivena uporabna dozvola bez koje se prostor ne može koristiti
 Bruno Konjević/CROPIX

Kad je otac nedavno preminule djevojčice Mije, koja se gušila nakon što je progutala zrno graha, rekao da je u potrazi za pomoći lutao hodnicima KB-a Merkur više od dvadeset minuta, neki su vjerojatno mislili da pretjeruje. Kako se može zalutati u bolnici? Teško, osim ako se radi o KB-u Merkur u kojem je već pet godina i gradilište novoga transplantacijskog centra pa je veći dio bolnice “u prinudnom smještaju” u kojem se pacijenti teško snalaze.

Produljeni radovi

No, i kad se uzme u obzir da su se radovi s dvije produžili na čak pet godina, zbog nekih možda objektivnih, ali i nekih nepotrebnih otezanja, opravdanja nema za to što ključ u bravi stoji i gotovo godinu dana nakon što je završena prva faza gradnje centra! Naime, još nije dobivena uporabna dozvola, a bez nje nema ni useljenja. Najprije je zastoj nastao lani zbog nedostataka u protupožarnoj zaštiti, a potom zato što je izvođač radova Zagorje Tehnobeton tražio isplatu šest i pol milijuna kuna za dodatne troškove, što bi značilo da će se samo za prvu fazu potrošiti svih predviđenih 74 milijuna kuna za cijeli projekt te da bi za drugu fazu trebalo dodatnih desetak milijuna kuna.

Tko je sve kriv zbog odugovlačenja otvaranja toga centra manje je važno od činjenice da medicinska ekipa iz KB-a Merkur, prvaci svijeta u transplantaciji jetre, i dalje radi u uvjetima koji su sve prije nego šampionski, a samo nekoliko metara dalje novi prostori skupljaju prašinu. Kad je prije pet godina počela gradnja novoga transplantacijskog centra, koji je trebao biti završen u samo dvije godine, improvizacije do kojih je tada došlo u bolnici silom prilika nisu se činile problemom. Svi su vjerovali da će to privremeno trajati kratko, dok sve nije preraslo u zidanje Skadra. Štoviše, nakon niza građevinskih i drugih tehničkih peripetija i centar je stigao do kraja prve faze gradnje. Kupljen je namještaj i druga oprema za operacijske dvorane i ambulante poliklinike, no tamo i dalje nema stanara. Razlog?

Sporni troškovi

Tvrdi se - izvanproračunski toškovi koje Ministarstvo zdravlja nije željelo priznati i platiti izvođaču radova Zagorje Tehnobetonu, a zbog toga nije napravljen završni račun. Doznajemo da je izvođaču dosad plaćeno 67,568 milijuna kuna, a traži se još 6,5 milijuna (s PDV-om), odnosno upravo onoliko koliko je prije pet godna bilo predviđeno za cijeli projekt!

U obilasku novih prostora s ravnateljem KB-a Merkur dr. Željkom Vidasom i sami smo se uvjerili da su poliklinike završene. I dok stare operacijske dvorane nemaju ni osnovnih uvjeta za maksimalnu higijenu kakvu traže komplicirani kiruški zahvati kao što su oni transplantacije jetre, a novosagrađene po svjetskim medicinskim standardima - zjape prazne!

Kamen-temeljac postavljen je još u srpnju 2007., a prva i druga faza gradnje centra trebala je biti završena 2009.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:23