SUĐENJE ZA KORNATE

'Dražen Slavica mi je zapovijedio da budem tiho i ne širim informacije o tragediji'

Na suđenju je po prvi put iznesen dokument koji Hrvatsku vojsku povezuje sa tragedijom u kojoj je poginulo 12 ljudi
 Andrija Lučić / Cropix

ZADAR - Na suđenju bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru, u srijedu je po prvi put iznesen dokument koji Hrvatsku vojsku povezuje sa tragedijom na Kornatu u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

Riječ je o rukopisu kojeg je policija zaplijenila tijekom istrage, a na kojem je Zoran Blačić, tada dežurni na radio vezi u JVP-u Šibenik, 30.kolovoza 2007. u 18 sati, zapisao: "DVD za Kornate otpustiti, na Kornate samo JVP Šibenik, u obilazak terena i HV."

Pisani mu je dokument tijekom njegova svjedočenja na zadarskom sudu predočio tužitelj Zoran Ivić pitajući ga zašto je HV u to vrijeme trebao ići u obilazak terena.

- Ne znam. To je moj rukopis, ali ne mogu objasniti taj zapis - kazao je Blačić koji je nakon toga upitan i zbog čega neposredno nakon tragedije nije htio dežurnom operativcu u postaji Pomorske policije u Šibeniku kazati što se na Kornatu dogodilo iako je znao da ima stradalih i ranjenih vatrogasaca.

Štoviše u zabilježenom tonskom zapisu kazao je operativcu kako je "sve u redu", iako je prethodno u više navrata dobio informaciju o poginulim vatrogascima, pa čak i njihova imena.

- Rečeno nam je da budemo tiho i da ne širimo informacije o tragediji. To sam shvatio kao zapovijed i o tome ne pričam. Tu sam zapovijed dobio od Slavice nakon što je on preslušao snimku razgovora u 17. 35 sati - kazao je Blačić.

Nakon kraćeg prekida suđenje se i nastavlja njegovim svjedočenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:45