SLUČAJ BRANITELJA

Dokument potvrđuje: Srpsko tužiteljstvo bez dokaza protiv Purde

Hvidra traži da ministar Bošnjaković podnese ostavku ako BiH izruči vukovarskog branitelja Tihomira Purdu Srbiji
Vukovar, 100111.Obitelj Tihomira Purde koji je prije 5 dana uhicen u na granicnom prijelazu Zupanja-Orasje prema tjeralici Interpola Srbije na kojoj, kako se moglo doznati, nije opisano za sto se Purdu sumnjici, ali se spominje ratni zlocin protiv ranjenika i bolesnika. Tihomir Purda, danas 41-godisnjak, sudjelovao je u obrani Vukovara u jesen '91. u vukovarskoj cetvrti Borovo naselje, nakon pada vukovara odveden u logore u Srbiji. Na fotografiji Tihomir Purda.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

ZAGREB - U optužnom spisu srbijanskog tužiteljstva koje progoni i traži izručenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde nema nikakvih dokaza za poduzimanje kaznenog postupka protiv Purde, javio je sinoć HTV u Dnevniku 3 čiji novinari su pregledali dokument iz Beograda.

Tihomira Purdu srpsko tužiteljstvo traži zbog dva kazneno djela, prenosi HTV. Prvo je oružana pobuna protiv SFRJ. Drugo je ratni zločin suprotan Ženevskoj konvenciji, kada je navodno usmrtio dvoje ranjenih vojnika JNA.

Tjeralicu za Purdom raspisao je istražni sudac vojnog suda u Beogradu.

Zamrznuti odnose

Isti sud poslije se proglasio stvarno i mjesno nenadležnim i obustavio postupak jer mu za prvo djelo kao civilu ne može suditi, a za ratne zločine taj sud ionako po svojoj organizaciji nije nadležan.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić rekao je jučer da će zbog slučaja Tihomira Purde zatražiti od hrvatske vlade da povuče veleposlanika iz Beograda. Bit će to, rekao je Đakić, prvi čin nezadovoljstva odnosom Srbije prema hrvatskim pravosudnim tijelima, osobito prema Državnom odvjetništvu u Osijeku koje je utvrdilo da nema nikavih osnova za Purdinu krivnju.

Đakić je na konferenciji za novinare iznio i Hvidrin zahtjev da se zamrznu diplomatski odnosi sa Srbijom dok se ne riješe pravna pitanja glede hrvatskih branitelja.

Ako BiH Purdu izruči Srbiji, Hvidra će tražiti ostavku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Borković kod Kosor

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je kako nije siguran da bi povlačenje veleposlanika pomoglo Tihomiru Purdi.

- Mi ćemo iscrpiti sva pravna sredstva i postupati u interesima Hrvatske, ali i gospodina Purde - rekao je ministar Jandroković.

Premijerka Jadranka Kosor razgovarala je s jednim od zapovjednika obrane Vukovara Brankom Borkovićem, tadašnjim sekretarom za narodnu obranu Danijelom Rehakom i povjerenikom za bivšu vukovarsku općinu Marinom Vidićem.

Istaknula je, kako stoji u priopćenju iz Banskih dvora, da Vlada čini sve kako bi zaštitila dostojanstvo branitelja te poručila da ulogu branitelja nitko nema pravo politizirati.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je jučer da je od Srbije dobilo popis hrvatskih državljana protiv kojih je vođena ili se vodi istraga za ratne zločine, na kojemu se nalaze imena 33 osobe, od kojih je protiv 26 obustavljen postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:19