SVE PO PRAVILIMA

DIP odbio zahtjev HDZ-a: Udruge mogu objavljivati rezultate istraživanja

'Objavljeno mjerenje nije vjerodostojno i narušava transparentnost ovih izbora', stoji u priopćenju HDZ-a
Zagreb, 131111.Parlamentarni izbori 2011.Konferencija za medije u sredisnjici HDZ-a na kojoj su Jadranka Kosor (HDZ) i Vesna Skare Ozbolt (DC) objavile da je potpisan sporazum izmedju HDZ-a i DC-a o pred i post izbornoj koaliciji.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Nevladine udruge mogu objavljivati rezultate svojih istraživanja - zaključak je Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kojim je odbijen zahtjev HDZ-a za zaštitu nakon objave istraživanja GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske (TIH) o novcu koji su stranke navodno potrošile prvog dana izborne kampanje.

- Nevladine udruge mogu, u okviru svoje registrirane aktivnosti, objavljivati podatke koje su utvrdile na temelju svojih istraživanja. Nevladine udruge pritom odgovaraju sudionicima izbornog postupka i javnosti za točnost objavljenih podataka (rezultata), a time i stvaranja zaključaka koji bi bili utemeljeni na njima - stoji u odgovoru predsjednika DIP-a Branka Hrvatina HDZ-u.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

Podsjetimo, HDZ je zatražio zaštitu od DIP-a nakon što su GONG i TIH u nedjelju objavili rezultate istraživanja koje navodi kako je HDZ prvog dana kampanje, 17. studenog, na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna, bez PDV-a.

Međutim, u HDZ-u tvrde kako su potrošili tek nešto više od milijun kuna i to s PDV-om. U priopćenju, u kojem traže reakciju DIP-a, HDZ odbacuje rezultate istraživanja nevladinih udruga.

- Svako mjerenje koje prijavljuje dvostruko veći iznos je ili metodološki neispravno ili zlonamjerno. Objavljeno mjerenje nije vjerodostojno i narušava transparentnost ovih izbora - stoji u priopćenju HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:53