NAKON REMETINCA

Damiru Polančecu blokirali imovinu. Odvjetnicima mora platiti najmanje tri milijuna kuna

Prije uhićenja uspio je prodati Podravkine dionice vrijedne dva milijuna kuna pa zasad uspijeva financijski pokriti skupe odvjetničke troškove
 Nenad Dugi/CROPIX

KOPRIVNICA - Prošlotjednim napuštanjem Remetinca Damir Polančec riješio se rešetaka, ali na slobodi ga čekaju veliki financijski problemi.

Nad glavom mu visi pet pravosudnih Damoklovih mačeva: afera Spice, slučaj križevačkoga Gradeca, afera HEP, đelekovečki reflektori i afera s vukovarskim odvjetnikom. Osumnjičen je u predmetima u kojima se spominje ukupna šteta od 700 milijuna kuna pa mu je blokirana sva imovina: nekretnine, ušteđevina, dionice, automobili, brodica.

Skupi Nobilo

S druge strane, mora plaćati skupe usluge vrhunskih odvjetničkih ekipa koje ga zastupaju. Zagrebački odvjetnički krugovi procjenjuju da je samo za “ulaznu tarifu” odvjetniku Anti Nobilu morao platiti između 50 i 100 tisuća eura. Ovisno o broju radnji koje odvjetnici za pet spomenutih predmeta moraju učiniti, angažmanu posebnih ekipa i složenosti istražno-sudskih postupaka, konačni iznos može biti vrtoglav.

Plaću ipak prima

Ugrubo, Polančeca bi Nobilove usluge na kraju mogle ukupno stajati čak pola milijuna eura, odnosno više od tri milijuna kuna, i to bez ugovorene odvjetničke nagrade, ističe naš izvor koji je dobro upućen u predmete vezane uz Polančeca. On upozorava da će - ako Polančec na kraju bude oslobođen svake krivnje za djela za koja ga se tereti - ti troškovi pasti na teret države.

Kako će Polančec platiti masne odvjetničke tarife kad mu je sva imovina blokirana do okončanja pravosudnih postupaka? Njegov odvjetnik Anto Nobilo napomenuo je prošli tjedan da se Polančec najprije odrekao prava na plaću nakon ostavke na mjesto potpredsjednika Vlade. Kao dužnosnik, nakon odlaska s funkcije ima pravo šest mjeseci primati puni iznos plaće (20.000 kuna), a drugih šest mjeseci polovicu tog iznosa, i to mu pravo istječe u studenome ove godine.

- Polančecova je plaća išla u humanitarne svrhe, ali nakon što mu je sva imovina blokirana, zatražio je da tu plaću ponovno prima kako bi njegova obitelj imala od čega živjeti - objasnio je Nobilo.

Prije uhićenja, koje se dogodilo u ožujku, Polančec je prodao dio dionica Podravke koje je dobio na osnovi menadžerskog ugovora s tom kompanijom. Od sredine prosinca do početka veljače on je, doznaje se u investicijskim krugovima, prodao oko 6000 dionica za oko dva milijuna kuna. Ostalo mu je još 7500 dionica, tržišno vrijednih 2,2 milijuna kuna, ali one su na zahtjev USKOK-a i Državnog odvjetništva blokirane.

Osim toga, Polančecu je blokirano 60.000 eura ušteđevine, dva automobila, kuća u Koprivnici, stan u Zagrebu, brodica na Krku i druge vrijednosti. Ništa od toga ne smije prodati prije okončanja postupaka.

Pravo na opcijske dionice i nakon odlaska u Vladu bio mu je omogućio menadžerski ugovor s Podravkom, a Polančec se javno pohvalio da je jedini menadžer koji nije iskoristio kupnju svih opcijskih dionica koje su mu nuđene po povoljnoj cijeni.

Pravo na otpremninu

Prema ugovoru koji je s Podravkom potpisao nakon ulaska u Sanaderovu Vladu 2005., Polančec je imao pravo povratka u Upravu Podravke do 31. prosinca 2007. godine. Ako to ne iskoristi, Polančecu je tim ugovorom zajamčena menadžerska otpremnina, a spekulira se da je riječ o 400.000 kuna, odnosno 12 njegovih osobnih dohodaka koji su u Podravki iznosili oko 36.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:24