POČINJE SUĐENJE

FOTO Polančec je radio po Sanaderovu nalogu, ali ga neće zvati za svjedoka!

Damir Polančec prvi put nakon izlaska iz Remetinca pojavit će se u sudnici na pripremnom ročištu u Uskok-ovu predmetu
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prvi put nakon izlaska iz Remetinca 22. srpnja ove godine, Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, suočit će se na sudu s jednom od optužnica koju je protiv njega podigao USKOK. Pred vijećem kojem će predsjedati sudac Ivan Turudić pojavit će se na pripremnom ročištu na kojem neće osporiti navode tužiteljstva da je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću, drugooptuženom u postupku, isplatio 500.000 kuna za izradu studije od 19 stranica.

Novac je isplatilo Ministarstvo gospodarstva na čijem je čelu bio Polančec, a tema je bila “Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području RH pod upravom i mandatom UN-a”, što je bio samo paravan za Miletićevu ulogu u zbrinjavanju radnika Borova srpske nacionalnosti koji su pristali da im se u radne knjižice upiše samo radni staž, a da ih država ne mora obeštetiti u konvalidaciji radnog staža.

Državi uštedio novac?

Iako je sve to proveo po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera, koji mu je doslovno rekao: “Riješi to, samo nemoj potrošiti puno para!”, u ovom postupku Sanadera se neće predlagati za svjedoka.

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo predložio je i ustrajat će u tome da se ispitaju Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, i ljudi iz Polančecova kabineta.

Polančec neće osporavati ovu USKOK-ovu optužnicu, ali osporavat će pravnu kvalifikaciju da je nanio štetu. Čak naprotiv, obrana tvrdi da je bivši potpredsjednik Vlade državi uštedio znatan novac.

Blokirane nekretnine

Odvjetnik Miletić naplatio je pola milijuna kuna, a prepisao ju je od novinara koji je za nju dobio 50 kuna.

Radi osiguranja štete sud je Polančecu i u ovom postupku blokirao niz nekretnina, a odvjetniku Miletiću prizemljen je avion vrijedan 32.000 eura.

‘Sanader od ponedjeljka više nije štićena osoba’

KARLOVAC - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je sinoć u Karlovcu da bivši premijer Ivo Sanader od ponedjeljka više neće biti štićena osoba. Odgovarajući na pitanje novinara je li točno da je Sanader na austrijski skup u Alpbach došao službenim automobilom MUP-a, Karamarko je izjavio da je “Ivo Sanader još štićena osoba, ali od ponedjeljka to neće biti jer je tako ovih dana odlučeno nakon prosudbe sigurnosnih službi”.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 11:01