APEL

Crkva: Morate glasati protiv prodaje voda. Branite javni interes

Lovran, 191010.U Domu pastoralnih susreta jutros je zapocelo 41. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) pod predsjedanjem djakovacko - osjeckog nadbiskupa Marina Srakica. Zasjedanje ce trajati do 21. listopada.Na slici: kardinal Josip Bozanic.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax danas je predstavila Izjavu o neprihvatljivosti predloženih izmjena zakona o vodama jer smatra da predložene izmjene otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga.

Nema obrane interesa

“Predložene izmjene ne podupiremo jer otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga”, stoji u izjavi u kojoj Komisija navodi da se izmjenama, zapravo, predlaže preustroj javne ustanove Hrvatskih voda u trgovačko društvo. Iustitia et pax smatra kako trgovačko društvo ne može i neće braniti niti obraniti javni interes u sektoru voda jer, kako ističe, cilj trgovačkoga društva je profit, a ne obrana javnoga interesa.

Zato bi, smatra Komisija, korisnici usluga neminovno morali plaćati više nego sada. “Trgovačko društvo lakše je privatizirati nego javnu ustanovu, što su Hrvatske vode danas”, napominje se u Izjavi i ocjenjuje da postoji slična opasnost i za tvrtke koje upravljaju lokalnim sustavima vodovoda i odvodnje.Komisija poziva narodne zastupnike da ne prihvate promjene nego da od predlagatelja traže da u promjeni legislative u sektoru voda uključi “on-line” predstavnike svih relevantnih struka.

Obiteljsko srebro

Poziva sve stručnjake da daju doprinos u obrani tog, kako kažu, posljednjega obiteljskog srebra, a znanstvene ustanove i udruge da svojim znanjem daju doprinos. Odgovarajući na upit o kontaktima glede zakona o vodama s vladajućom koalicijom, predsjednik Iustitie et pax, sisački biskup mons. Vlado Košić izjavio je da je bilo kontakata, ali ne i previše suradnje. “Pozivamo državne institucije, a ne stranke”, rekao je i dodao da Crkva ne sudjeluje ni u kakvoj privatizaciji Hrvatskih voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:13