DRŽAVNA MATURA

Najteži ispit polagalo 36.083 učenika

Državna matura

Zbog matematike sam svaku subotu bio u školi

Kad je školsko zvono jučer označilo podne, a strogi profesori upozorili učenike da odlože olovke i predaju ispite, uzbuđeni su maturanti pohrili na hodnike, prepričavajući jesu li uspješno položili, za mnoge najteži, ispit u sklopu državne mature - onaj iz matematike.

“Da, bilo je teško. Nemojte me sad ništa pitati, još sam pod dojmom!”, “Kako si ti riješila posljednji zadatak? Cijela dvorana ga nije znala riješiti” ili pak “Pa mi smo učenici MIOC-a, naravno da smo sve zadatke znali riješiti”, “Zbog matematike sam svaku subotu provodio u školi, ali se isplatilo”, samo su neki od komentara učenika koji su u zagrebačkim gimnazijama rješavali ispit.

Od ukupno 36.083 učenika, koliko ih je prijavilo državnu maturu, ispit iz matematike na osnovnoj razini polagalo je čak 26.019 maturanata, dok je tek nešto više od 10.000 hrabrijih đaka polagalo teži ispit. Učenici X. i XV. gimazije istaknuli su kako je polaganje ispita strože i organiziranije nego lani, a unatoč pripremama nekima su zadaci bili teški. Zanimljivo, u obje škole koje smo posjetili nisu znali riješiti posljednji, geometrijski zadatak ispita A razine.

Valja napomenuti i to da je lani 30 posto učenika položilo ispit iz matematike A razine s dovoljnim, 9,89 posto s odličnom ocjenom, a njih 799 nije uspjelo položiti spomenuti test. Kad je u pitanju ispit na osnovnoj razini - 25,19 posto riješilo je test s dovoljnim, 6,29 posto s odličnim uspjehom, a 1880 učenika nije ga uspjelo položiti! ( J. Ko., V. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:42