PRAVO I PRAVDA

Usmrtila biciklista, a nikada je nisu gonili

Policija je okrivila vozača kamiona koji je Ivanki Lučev oduzeo prednost. Sud to nije potvrdio
 Sučić/CROPIX

KARLOVAC - Da bi se iz starog dijela Karlovca došlo u Novi centar mora se prijeći Brzu cestu, kako Karlovčani zovu Prilaz Većeslava Holjevca, za što treba mnogo strpljenja, opreza i koncentracije. Baš takvi, srpljivi, oprezni i koncentrirani tog izrazito vrućeg srpnja 2003. Dragutin Špoljarić i njemu nepoznati mladić stajali su kraj svojih bicikala na pješačkom otoku i čekali da im se upali zeleno svjetlo na križanju Smičiklasove i Holjevčeve.

Tri puta oslobođen

Iz pravca juga prema Zagrebu oko 8.40 sati kretao se Renault Laguna. Mladić Krunoslav Jurajevčić, tada 24-godišnjak, vidio je ženu kako juri prema njemu i Dragutinu i skočio u stranu. Dragutin Špoljarić nije imao izgleda. Preminuo je na licu mjesta od stravičnog udara automobila koji je njegovo tijelo odbacio pet metara, a još toliko i bicikl. Za njegovu smrt i za ozljede koje je zadobio Krunoslav, nikada nitko nije odgovarao. Gotovo je sigurno - nikada niti neće.

Za upravljačem Renaulta u vlasništvu HRT-a sjedila je tadašnja ravnateljica Hrvatskog radija Ivanka Lučev (56). Niti u jednom trenutku ni policija niti DORH nisu protiv nje pokrenuli nikakav postupak, već se istraga usmjerila na Zvonka Karasa, vozača kamiona gradskog poduzeća Zelenilo koji joj je, kako je to očevidom zaključila policija, na spornom raskrižju oduzeo prednost prolaska.

Međutim, to nije potvrdio Općinski sud u Karlovcu, koji je Karasa tri puta oslobodio krivnje za nesreću.

Vozač kamiona nije kriv

Nakon što je nepravomoćno krajem prošle godine i treći put proglašen nevinim, nameće se pitanje bi li se napokon trebala ispitati i odgovornost vozačice Ivanke Lučev, međutim to se više ne može dogoditi jer ju zbog proteka vremena od pokretanja postupka štiti relativna zastara.

Ključni svjedok nesreće Krunoslav Jurajevčić nije bio spreman za razgovor s nama. Darko Špoljarić, sin stradalog biciklista siguran je da za smrt njegova oca nitko neće odgovarati.

- Više ne postoje nikakve pravne mogućnosti da netko bude proglašen odgovornim za smrt moga oca. Niti ja ne smatram da je vozač kamiona Zvonko Karas kriv i dobro je što su ga oslobodili, jer bi mu u suprotnom bila učinjena velika nepravda. Ali, ako je vještačenjem utrvrđeno da je vozačica Renaulta kroz raskrižje, na kojem je brzina ograničena na 50 km/h, prošla 30km/h brže od dozvoljenog, nije mi jasno kako nikom nije palo na pamet da je možda kriva ona. Ja osobno je držim krivom za smrt moga oca - rekao je Darko Špoljarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 22:44