DESETOGODIŠNJA AGONIJA RADNIKA ELINA

Bivši direktor mi duguje 14 plaća, ali sud to ne priznaje

Umjesto da dosudi isplatu plaća, sud je radniku naredio isplatu sudskih troškova od 15.000 kuna

ČAKOVEC - Volio sam raditi u Međimurje Elinu. Tvrtka je bila dio velikog građevinskog kombinata i posla je uvijek bilo. Plaće nisu bile baš velike, ali su bile dovoljne za život. Na pragu 21. stoljeća sve se promijenilo. Tvrtka je počela propadati, a radnici su sve rjeđe počeli dobivati plaću. Ipak, vjerovao sam da se možemo izvući. No, krajem 2000. tvrtka je otišla u stečaj, a meni su ostali dužni 14 plaća, ukupno oko 66 tisuća kuna. S raspadom tvrtke i moj život je počeo propadati. Ta agonija traje već deset godina.

Tim riječima počinje svoju priču umirovljenik Stanislav Debelec, bivši sindikalni povjerenik u tvrtki Međimurje Elin, koji još vodi borbu za isplatu svojih plaća.

Protiv vlasnika Miljenka Petkovića i direktora Milivoja Peteka na Općinskom sudu u Čakovcu prije sedam godina podnio je tužbu za isplatu neisplaćenih plaća. Budući da su i na Županijskom sudu u Varaždinu u kaznenom postupku pravomoćno proglašeni krivima u slučaju vezanom uz Međimurje Elin, smatra da su svojom imovinom odgovorni za isplatu njegovih neisplaćenih plaća.

Lažno zaposlio ženu

Debelec je sudu predstavio svjedoke i dokaze da je vlasnik tvrtke fiktivno zaposlio svoju suprugu i pet joj godina isplaćivao plaću iako ona u prostorije tvrtke nije ni nogom kročila. Pokušao je dokazati i da je vlasnik raznim malverzacijama izvlačio novac iz tvrtke i da je to dovelo do propasti tvrtke. Vlasnika i direktora označio je kao ljude koji su svojom imovinom odgovorni za isplatu njegovih neisplaćenih plaća.

No, u studenom 2010. Općinski sud u Čakovcu presudio je u korist bivšeg vlasnika i direktora tvrtke i Debelcu naložio da mora platiti sudske troškove i sve zatezne kamate od 2009. godine naovamo. Debelec bi tako sudu trebao platiti oko 15 tisuća kuna. Budući da Debelec taj novac nema, sud mu je poslao i ovrhu na mirovinu i već bi mu mirovina za siječanj trebala biti umanjena. Debelcu se tako dogodio rijedak apsurd: od suda je tražio isplatu neisplaćenih plaća, a dobio ovrhu na mirovinu.

Ostaje mu 800 kuna

Debelec prima mirovinu od 2300 kuna, a sudu bi trebao plaćati oko 1500 kuna mjesečno, što znači da će mu ostati oko 800 kuna. No, Debelec ima i neke druge financijske obaveze. Prije 10 godina je želio uzeti kredit, no kako je bio bez plaće, okrenuo se lihvarima.

- Uzeo sam kredit u iznosu od 60-ak tisuća kuna, taman koliko mi je bivša tvrtka dužna za plaće. Prije pet godina lihvari od kojih sam uzeo kredit počeli su prijetiti i meni osobno i mojoj obitelji. Našao sam se u bezizlaznoj situaciji i ponudio im da u svojoj banci otvorim trajni nalog i pola svoje mirovine isplaćujem njima. Već pet godina im tako mjesečno plaćam oko 1200 kuna. Iako sam im već otplatio i više od onog što sam od njih posudio, moram im isplaćivati pola svoje mirovine još barem dvije godine - priča Debelec.

Zbog svega što mu se događa Debelecu je dijagnosticiran PTSP te gotovo da ni nema prijatelja. Njegov odvjetnik Franjo Benko kaže kako je u tijeku revizija presude na Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:09