DŽAKULA DOLAZI NA SVEČANOST

Vođa pobunjenih Srba 1991. u Kninu slavi Dan pobjede

Jedan od vođa srpske pobune tijekom Domovinskog rata, Veljko Džakula, danas će, kao jedan od čelnika srpske zajednice u Hrvatskoj, sudjelovati na proslavi 17. obljetnice akcije Oluja, potvrđeno je u Uredu predsjednika. Kao predsjednik Srpskog demokratskog foruma, Džakula je, naime, prihvatio poziv predsjednika Ive Josipovića, dok je Srpsko narodno vijeće, kojemu je na čelu Milorad Pupovac , isti poziv odbilo i opravdalo se kako “još nije vrijeme”. Dolazak na proslavu tumači se kao konačno priznanje legitimnosti vojno-redarstvene akcije Oluja u srpskoj zajednici u Hrvatskoj, odnosno čak i u redovima onih koji su se početkom devedesetih borili protiv Hrvatske.

- Iznimno cijenim to što gospodin Džakula želi doći na ovu proslavu. S jedne strane to će značiti da je cjelokupno hrvatsko stanovništvo, pa evo i srpska manjina, prihvatilo Oluju kao pobjedu Hrvatske, demokracije, i u konačnici prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu.

Mislim da taj dolazak treba pozdraviti i nadam se da će i drugi čelnici srpske manjine smoći snage i mudrosti da dogodine dođu na proslavu Oluje. To, naravno, uključuje i našu obavezu da razumijemo da su i naši sugrađani srpske nacionalnosti, mnogi bez svoje krivnje, bili žrtve rata - komentirao je jučer predsjednik Josipović.

‘Poštovanje i dignitet’

Na spomen Džakuline negativne prošlosti, ustvrdio je kako “nitko nije zauvijek određen svojom poviješću”:

- Priredba u Kninu bit će topla, dostojanstvena, puna poštovanja prema Domovinskom ratu. Siguran sam da će svi koji dođu biti zadovoljni dignitetom i poštovanjem koje će se pokazati prema našim braniteljima.

Sam Veljko Džakula jučer se suzdržao od bilo kakvih komentara: - Dolazim u Knin, ali ne dajem nikakve izjave prije proslave.

Prema protokolu, Džakula neće sudjelovati u polaganju vijenaca, niti podizanju zastave, već se njegov obol proslavi svesti na dolazak na središnju proslavu.

Zastave na pola koplja

Obraćanje okupljenima nije predviđeno, dat će tek izjavu za medije od koje se puno očekuje. Doduše, nitko ne očekuje da bi se mogao ispričati za počinjene zločine.

Ipak zbog Džakulina dolaska u Knin danas će na svečanosti protestirati dio branitelja. Neki će pustiti zastave na pola koplja jer oni “nisu zaboravili da je riječ o jednom od vođa srpske pobune”.

A dolasku šefa SDF-a na proslavu 17. obljetnice Oluje protivi se i dio Srba. Milorad Pupovac jučer ništa nije komentirao, već je za to zadužio svog zamjenika u Srpskom narodnom vijeću Sašu Miloševića.

No, on dolazak Džakule na proslavu u Knin nije želio komentirati. Objasnio je zašto Džakula ne može biti legitimni predstavnik Srba u Hrvatskoj.

Razdor među Srbima

- Srbe mogu predstavljati Srpsko narodno vijeće, koje je 2009. izabrano na izborima kako bi Srbi u Hrvatskoj dobili svoje legitimne predstavnike, ili saborski zastupnici, trenutno iz redova SDSS-a, Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Jovo Vuković - rekao je S. Milošević te dodao da SNV i SDSS službeni poziv na proslavu u Kninu - nisu ni dobili.

- Bilo je poziva. Uputio ga je usmeno savjetnik predsjednika Siniša Tatalović. I to baš Saši Miloševiću koji se na pozivu zahvalio i rekao da ga ne mogu prihvatiti jer ‘još nije vrijeme za njihov dolazak u Knin’ - rečeno nam je jučer u Uredu predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 04:18