BURNA RASPRAVA

CIRUKUS OKO KAZALIŠTA Split i dalje bez intendanta: ‘Ne želimo Bogdanića u HNK, on je biseksualac’

Dinko Bogdanić
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX

Gradsko vijeće razriješilo je u ponedjeljak maestra Tončija Bilića s mjesta intendanta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Potvrđeno je, među ostalim, da iza njega ostaje dug od 3,5 milijuna kuna. Oporbeni vijećnici uzbudili su su, međutim, što je za v. d. ravnatelja predložen Dinko Bogdanić (64), ravnatelj splitskog Baleta od prosinca 2012., bivši direktor zagrebačkog Baleta, plesač međunarodne karijere i domaći koreograf. Rasprava je trajala dva sata, burna, direktna, i Bogdanić nije prošao.

To znači da u splitskom HNK sad vlada pravni vakuum, sličan onom proteklog ljeta u zagrebačkom HNK, pa nema tko ni plaće da potpiše za više od dvjesto djelatnika.

Bogdaniću su oporbeni vijećnici prilično palanački zamjerili što nema fakultetsku diplomu (nije valjda doktor nego plesač), a prozvali su ga i kao zlostavljača balerina. Naime, nezavisna vijećnica Marijana Puljak tvrdi da su HNK i Bogdanić presuđeni za maltretiranje i vrijeđanje jedne balerine. Posrijedi je proces koji se vodio od 2005. na Općinskom sudu u Zagrebu, gdje je Bogdanić 2008. oslobođen krivnje.

Bogdanić je trebao biti, kako je objasnio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, tehničko lice koje će na dva mjeseca potpisivati plaće i ostale za život kazališta neophodne dokumente. Međutim, ni to nije pomoglo.

- Koju je srednju školu završio? Po mojim informacijama, nema ni srednju, a u njegovu umjetničku sposobnost ne sumnjam - rekla je HDZ-ova vijećnica Ljubica Vrdoljak iz HDZ-a.

- Što da je ovo napravio Kerum? Je li vas sram što nam prodajete priču o moralu? Vrijedi ona stara latinska da što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu - dometnuo je vijećnik Luka Podrug iz HČSP-a, kojemu se ne sviđa ni Bogdanićevim seksualna orijentacija.

Bogdanić je, naime, deklarirani biseksualac. Do zaključenja broja nismo uspjeli kontaktirati s njim, ali malo je vjerojatno da će se ova priča tako brzo okončati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:50