KORISNI SAVJETI

Bliži se sezona grijanja, stručnjak otkriva kako izbjeći visoke račune: ‘Dva su načina najjeftinija, jedan izbjegavajte‘

Vlada je nedavno najavila da će električna i toplinska energija uz plin poskupjeti za deset posto kroz sljedećih šest mjeseci

Ilustrativna fotografija

 Danijel Soldo/cropix/Cropix

Stigla je jesen i bliži se zima, dio godine koji mnoga kućanstva dočekuju s nervozom zbog troškova grijanja. Energetski stručnjak Igor Grozdanić za N1 je otkrio najbolje i najjeftinije načine grijanja.

Na početku preporučuje građanima da ne pregrijavaju prostorije u kojima borave, objašnjavajući da se najavljuje blaga zima, stoga vjerojatno neće biti potrebe za zagrijavanjem iznad 22 stupnja.

- Preporuka je normalno odijevanje i kontinuirano grijanje prostorija između 18 i 22 stupnja Celzijeva. To je bolja ušteda nego zagrijati prostoriju na 25 stupnjeva pa gasiti grijanje i ponovno ga paliti kad se prostor rashladi, a u međuvremenu hodati po stanu u donjem rublju - kaže stručnjak.

Daleko najskuplja opcija

Vlada je nedavno najavila da će električna i toplinska energija uz plin poskupjeti za deset posto kroz sljedećih šest mjeseci. Grozdanić ne preferira grijanje na plin, ali za grijanje na električnu energiju kaže da ga treba izbjegavati ako je moguće, jer je uvjerljivo najskuplji način.

- Grijanje na struju nikako ne preporučujem, pogotovo električne grijalice koje su veliki “gutači” struje. Ne preporučujem ni prirodni plin zbog cijene, a i zato jer smo u 21. stoljeću. Plin je energent prošlosti - objašnjava Grozdanić za N1.

S druge strane, kaže da je ogrjevno drvo jeftino jer kubni metar bukve košta oko 32 eura, a u trgovačkim centrima pakiranje od 15 kilograma oko 5,50 eura. Unatoč tome, također ga ne preporučuje.

- Uz grijanje na struju iz električne mreže, grijanje na drva je najneučinkovitije. Izbacili smo ugljen kao energent, trebali bi i drvo. Treba ići na modernizaciju - smatra stručnjak.

Grijanje na drva zahtjevno je za one koji žive u stanovima, jer je potrebno spremište za drva i ima puno posla oko zagrijavanja. Uz to, nije ni ekološki prihvatljivo zbog emisija ugljičnog dioksida i krutih čestica.

Obnovljivi izvori i toplane najpovoljnije

Iz sličnih razloga ne preporučuje ni pelete i brikete, iako su jeftini. Pogotovo peleti jer se pakiranje od 15 kilograma ove godine prodaje po cijeni oko 3,50 eura, puno manje nego prijašnjih godina. Na koncu, preporučuje dva načina grijanja.

Prvi je ugradnja solarnih panela i elektrifikacija cijelog grijanja doma tom obnovljivom energijom. Dodaje da je dobar i priključak na daljinsko centralno grijanje, odnosno toplanu u gradovima gdje postoje.

Ističe da su to najjeftiniji načini grijanja. Grijanje iz HEP-ovih toplana moguće je u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Procjena je da bi računi za toplinsku energiju ove sezone mogli biti oko 25 eura mjesečno.

- Oni koji su priključeni na toplinarstvo imaju najbolje učinke i najjeftiniju toplinsku energiju. Naravno i oni koji imaju solarne panele, odnosno grijanje na struju, ali iz obnovljivih izvora. To dvoje je najbolje - zaključuje Grozdanić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:25