KOSOR I BERLUSCONI

Berlusconi: Pomoći ću vam, ja sam poznati stručnjak za pravosuđe

 Reuters

LESMO - Hrvatska će u Evropsku uniju ući ipak do kraja 2011 – ako je vjerovati talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju i njegovoj izjavi pri završetku razgovora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u ponedjeljak u Vili Gernetto u Gernu, selu pored Lesma u Lombardiji.

Put Hrvatske u Evropsku uniju bio je glavna tema tih službenih razgovora dvoje vladinih poglavara. Italija je Hrvatsku na tom putu „podržavala, podržava i podržavat će“, rekao je Berlusconi, a Kosor je srdačno zahvalila „na kontinuiranoj podršci Italije ulasku Hrvatske u EU“.

Berlusconi je uvjeren da će dokraja ove godine Evropsko vijeće istupiti sa službenom izjavom o prihvaćanju Hrvatske kao nove članice, pa stoga očekuje „da će ulazak biti ostvaren u toku 2011“.

Naravno, to pretpostavlja da se uskoro otvore sva preostala neotvorena poglavlja, te da se dokraja godine zaključe i ta i prethodno otvorena a još nezatvorena poglavlja, te da zatim sljedeća godina bude dovoljna za ratifikaciju u svih 27 članica – ali talijanski premijer nije zalazio u te tehničke pojedinosti.

Kosor je pak naglasila „želju i odluku“ svoje Vlade da se svi pregovori zaključe, precizirajući što Hrvatska u tom pogledu čini, počevši od reforme pravosuđa. Berlusconi je to iskoristio za jednu od svojih tipičnih dosjetki. Držeći je nježno za lijevu ruku, rekao je: „Ponudio sam premijerki Kosor savjete jer sam poznati stručnjak za pitanja reforme pravosuđa“, aludirajući jasno na svoje sudske probleme i svoje prijedloge zakona u tom pogledu.

Predsjednica Vlade je iznenađeno sačekala prijevod a zatim s osmijehom nastavila, kao da se ništa nije zbilo, da Hrvatska intenzivira borbu protiv korupcije, te da završava „svoju domaću zadaću“, tj. sve preuzete obaveze do povratka svih koji se imaju pravo vratiti u svoje domove. Na naše naknadno pitanje precizirala je da se to odnosi na „izbjeglice iz Domovinskog rata“, dakle one „koji su bili predmet pregovora“ s Evropskom unijom.

I Berlusconi i Kosor su najavili daljnje intenziviranje ekonomske suradnje. Predsjednica Vlade je podsjetila da Hrvatska očekuje veća talijanska ulaganja, što je Berlusconi posve prešutio.

Oboje su pak naveli da su, zajedno s hrvatskim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem razmotrili „cio niz konkretnih mjera“ za jačanje i intenziviranje ionako dobrih gospodarskih i trgovinskih odnosa, osobito na područjima „energije, turizma, infrastrukture i prometa“, kako je naveo Berlusconi. Od konkretnih mjera u turizmu Kosor je konkretno navela „razmjenu emisija u Italiji za Hrvatsku i o Hrvatskoj za Italiju, te „promjenu zakonskih okvira“ koja bi omogućila veća ulaganja.

Najavljen je i sljedeći redoviti međuresorski sastanak ministara dviju država, ove godine u Hrvatskoj, na kojemu bi sudjelovalo i oboje vladinih poglavara, jer je Kosor naglasila da je pozvala Berlusconija u Hrvatsku.

Berlusconi je osobito pohvalio hrvatsku politiku na Balkanu, gdje Zagreb svojom umjerenošću posreduje u smirivanju tenzija,a osobito poboljšanje odnosa sa Srbijom. „Sve će se to riješiti kad svi uđu u Evropsku uniju“ – prognozirao je talijanski premijer.

Berlusconi zavidi premijerki Kosor

Berlusconi je „izrazio zavist“ što Jadranka Kosor po anketama uživa podršku 71 posto stanovnika Hrvatske, a on „samo 68 posto, iako oporba tvrdi da su ti rezultati napuhani“.

Talijansko-hrvatskim razgovorima u Vili Gernetto inaugurirano je to novo sjedište, petnaesto Berlusconijevo privatno imanje u Italiji, koje se prostire na 35 hektara (ipak 9 hektara manje od Države Vatikanskog Grada). Berlusconi je najavio da će tu pokrenuti Sveučilište slobodarske misli, gdje će predavati i bivši predsjednici Clinton i Bush sr. Milanski Il Giornale predviđa da će se Berlusconi tu zapravo i preseliti iz Vile San Martino u obližnjem Arcoreu, u kojoj je zadržao Jadranu Kosor i hrvatsko izaslanstvo na službenom ručku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 03:13