NOVI GRADONAČELNIK

BALDASAR OSVOJIO SPLIT 'Mi smo pobijedili, ali nisu oni izgubili'; HDZ sumnja u pobjedu SDP-a i traži provjeru glasova!

 CROPIX

SPLIT - Split je dobio novog gradonačelnika Ivu Baldasara (SDP, HNS, HSU) za kojega je glasalo 49,37 posto birača, dok je kandidat HDZ-ove koalicijske liste Vjekoslav Ivanišević dobio 47,86 posto ili 615 glasova manje.

Ivo Baldasar nije novinarima davao izjave sve dok nije izbrojen i zadnji glas.

- Morao sam pričekati. Pobjeda je pobjeda, nema se tu šta raspravljati, sve je čisto. Čestitam svojim protivnicima i još jednom se ispričavam za sve izgovoreno u kampanji. S Vjekoslavom Ivaniševićem ću se skoro vidjeti na kavi, rekao je novinarima okupljenima u stožeru na Bačvicama novi splitski gradonačelnik Baldasar.

Na svoje bi novo radno mjesto trebao bi sjesti već u četvrtak i tamo očekuje dosadašnjeg gradonačelnika Željka Keruma koji bi mu trebao predati vlast.

- Znam što me čeka, očekujem veliku potporu svih u vijeću. Mi smo pobijedili, ali nisu oni izgubili. Imamo 20.000 nezaposlenih kao i minus u blagajni. Zato moramo svi zajedno raditi. I naša i njihova djeca nemaju posao. Najprije ćemo se posvetiti gospodarstvu i broju nezaposlenih - poručio je novi gradonačelnik Splita Baldasar koji je Ivaniševića pobjedio za manje od jedan posto glasova.

Ivanišević je pak večeras novinarima izjavio kako mu je "malo nedostajalo" za pobjedu, ali da čestita Baldasaru.

- Ne mogu kazati da nisam tužan jer mi je za pobjedu nedostajalo nekoliko stotina glasova, ali sretan sam što je moj prijatelj Zlatko Ževrnja postao župan splitsko-dalmatinski, rekao je Ivanišević.

Najavio je da će HDZ u Splitu biti "konstruktivna i korektna oporba koja će podržavati razvojne projekte grada ali i stavljati primjedbe gdje to bude potrebno".

- Tako je u životu, treba znati gubiti i dobijati, i jedno i drugo je umijeće, prokomentirao je Ivanišević tijesni poraz.

Pozvao je HDZ-ove koalicijske partnere u Splitu HSLS, HČSP, HSP Ante Starčević, BUZ i HDS (Hrvatska demokršćanska stranka) da i ubuduće ostanu zajedno na "desnom centru".

HDZ odlučio zatražiti provjeru glasova!

Malo prije ponoći situacija se dramatično promjenila: HDZ se predomislio i odlučio zatražiti provjeru glasova!

- Broj nevažećih listića trostruko je veći od razlike između gradonačelničkih kandidata. HDZ će zato zatražiti pečaćenje biračkih materijala i ponovno brojanje glasova. Ne želim ništa dovoditi u pitanje, ali broj nevažećih listića bio je veliki, a razlika među kandidatima mala. Samo želimo izbjeći sve sumnje - rekao je Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a. ( Goran Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 07:22