SITNA, ALI BITNA RAZLIKA

NOVI PREOKRET U BELIŠĆU HDSSB-ov Dinko Burić ipak je izgubio izbore: Njegov imenjak iz HDZ-a ima jedan glas više

 Dragan Matić / CROPIX

BELIŠĆE, OSIJEK - Izbor za gradonačelnika Belišća još nisu gotovi i vrlo je vjerojatno da će o pobjedniku odlučivati Ustavni sud.

Naime, nakon ponovnog prebrojavanja glasova, koje je u ponedjeljak u Gradskom izbornom povjerenstvu trajalo punih 11 sati te dodatne analize na Županijskom izbornom povjerenstvu objavljeno je da je pobjednik ipak HDZ-ov kandidat Dinko Huis i to sa jednim glasom prednosti.

Podsjetimo, oko 12 sati se pojavila informacija da bi Dinko Burić ipak mogao preuzeti dužnost gradonačelnika Belišća, nakon što je ponovno prebrojavanje glasova, prema neslužbenim informacijama, pokazalo da je HDSSB-ov saborski zastupnik dobio jedan glas više od mladog kandidata HDZ-a Dinka Huisa. No, poslijepodne je uslijedio novi preokret.

- Kandidat HDZ-a Dinko Huis je pobijedio za jedan glas više, dobivši 2.289 glasova, dok je za HDSSB-ovog Dinka Burića glasalo 2.288 birača - izvijestio je član ŽIP-a Anto Rašić, kojeg su novinari pitali na koji način se razlika od četiri glasa koju je Huis imao nakon prvog brojanja, sada smanjila na jedan glas.

- Dva listića bila su prilijepljena negdje u kutijama i nisu bila iskazana. Također je bilo listića za koje su birački odbori smatrali da su nevažeći, no GIP je našao da su važeći, a mi smo to nakon analize i pregleda prihvatili. Spornih listića bilo je između 115 i 120 - rekao je Rašić ne želeći uopće ulaziti u detalje kako je došlo do novih brojki, odnosno koliko je prvotno nevažećih listića bilo za Huisa, a koliko za Burića.

Njegova izjava izazvala je reakcije HDSSB-ovih članova, koji su u Osijeku čekali pravorijek ŽIP-a, pri čemu su glasno negodovali govoreći kako nije bilo nikakvih prilijepljenih listića. Štoviše, smatraju da to nisu bila čista posla, jer su, kako je kazala jedna od njih u Osijek došli s rezultatom koji je govorio da Burić ima glas više.

- U GIP-u smo svi zapisali broj koji je dobiven novim prebrojavanjem, pri čemu se i gospođa iz HDZ-a složila sa zapisnikom u kojem je pisalo da je gospodin Burić u plusu, a ovdje se na ŽIP-u rezultat preokrenuo. Tri listića koje je GIP proglasio nevažećim ovdje se preokrenulo. Riječ je o listićima na kojima je broj kod Huisa bio prekrižen, dok kod Burića nije bilo ništa. Dakle, niti jedan broj nije bio zaokružen, već je onaj ispred Huisovog imena bio prekrižen - kazala je djevojka koja se nije željela predstaviti, dok su s druge strane predstavnici HDZ-a tvrdili da je sve regularno.

- Kada smo na GIP-u usvojili da su ti listići nevažeći ispada da Burić ima jedan, ali u izbornom zakonu piše da su ti listići važeći - kazala je predstavnica HDZ-a.

Do prave računice na žalost nismo uspjeli doći, no prema raspoloženju HDSSB-ovaca koji su bili ispred ŽIP-a, izvjesno je da će ići žalba Ustavnom sudu, koja se mora predati u roku od 48 sati od dana primitak rješenja Županijskog povjerenstva. Ustavni sud pak ima rok od 48 sati od dana kada primi žalbu donijeti konačan pravorijek, pri čemu može prihvatiti žalbu i naložiti ŽIP-u da ponovno odrade postupak utvrđivanja broja glasova, potvrditi rješenja ŽIP-a ili poništiti rezultate i naložiti nove izbore.

Burić je poslijepodne imao isključen telefon, pa do njegove izjave nismo uspjeli doći, dok je Huis samo kratko poručio da jedva čeka da se sve konačno završi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:17