VELIKI INTERVJU

ASAD ŽELI NJEMAČKU POMOĆ 'Bio bih presretan kad bi oni bili izaslanici'

Asad je ponovno odbacio optužbe da su njegovi vojnici koristili kemijsko oružje, okrivivši umjesto toga za to pobunjenike

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izrazio je želju da Njemačka bude posrednik u rješavanju 30-mjesečnog građanskog rata u njegovoj zemlji, prenosi u nedjelju BBC.

U razgovoru za njemački časopis Der Spiegel, Asad je izjavio da bi "bio presretan kada bi izaslanici bili iz Njemačke."

No, istaknuo je da Damask neće pregovarati s pobunjenicima ako ne polože oružje.

Asad je također ponovno odbacio optužbe da su njegovi vojnici koristili kemijsko oružje, okrivivši umjesto toga za to pobunjenike.

U intervjuu koji će biti objavljen u ponedjeljak, Asad je kazao da američki predsjednik Barack Obama nema "niti najmanji dokaz" da je Damask upotrijebio kemijsko oružje. "Nema što ponuditi osim laži."

Ruse je pak opisao kao "prave prijatelje."

Intervju je dao samo nekoliko dana nakon što su stručnjaci koji bi trebali eliminirati sirijsko kemijsko oružje kazali da su postigli "ohrabrujući inicijalni napredak" nakon razgovora s vladinim dužnosnicima.

Stručnjaci Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kazali su da sirijski dokumenti predani prošle srijede "izgledaju obećavajuće". Potrebna je analiza tehničkih dijagrama i "još ima pitanja na koje treba dati odgovore", kazali su.

Inspekcije na terenu i uništavanje oružja trebalo bi početi idući tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:39