ŠTO PRIJE ZA STOL

RUSI PESIMISTIČNI Sirijski pobunjenici neće biti na mirovnim pregovorima do sredine studenoga

A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 19, 2013 shows Syrian President Bashar al-Assad speaking during an interview with Fox News in the capital Damascus. Assad pledged to destroy his stockpile of chemical arms but warned it would take a year to do so. AFP PHOTO/HO/SANA --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---
 AFP

Rusija je u utorak izrazila sumnju da će zapadne zemlje uvjeriti predstavnike sirijske opozicije da će pravovremeno uspjeti nagovoriti da dođu na međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi se trebala održati sredinom studenoga.

U ulozi najvažnijeg saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Asada, Rusi su pesimistično komentirali izjavu međunarodnog izaslanika za Siriju Lakhdara Brahimija, da ciljni datum konferencije “nije 100 posto siguran” zbog razjedinjenosti opozicijskih snaga.

“S našim zapadnim partnerima, koji su preuzeli na sebe da dovedu opoziciju na konferenciju, donedavno smo se nadali da će to ići dosta brzo, ali oni nisu uspjeli u tome i ne znam hoće li uspjeti do sredine studenog” rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Konferencija je ušla u igru kad je Asadova vlada obećala da će predati kemijsko naoružanje UN-ovim inspektorima, prema planu koji su u svibnju smislili Rusija i Sjedinjene Države.

Lavrov upozorava da se konferencija mora održati što prije jer “radikali i džihadisti jačaju pozicije “ u Siriji. Rusima je u interesu da se za sto sjedne što prije, jer će stanje na terenu biti temelj pregovora. Što manje opozicija uspije osvojiti do konferencije, bolje su šanse za Asada i njegove političke sljedbenike. O ovoj i budućim konferencijama, proizišlim iz pobjeda i poraza dvije zaraćene strane u Siriji, ovisit će struktura buduće sirijske vladajuće elite, jer je vjerojatno da će Asad na kraju morati otići s vlasti, a velike sile pokušavaju utjecati na to da njegovi nasljednici budu bolji sugovornici za njihove regionalne interese.

“Zadatak je izgubiti što manje vremena i dovesti te opozicijske skupine za pregovarački stol s vladom... i to one grupe koje ne razmišljaju o uspostavi kalifata u Siriji ili samo o osvajanju vlasti kako bi je koristili kako žele, već o sudbini cijele zemlje” rekao je ministar Lavrov nakon sastanka s Ekmeledinon Ishanogluom, glavnim tajnikom Organizacije islamske suradnje.

Lavrov je doveo u pitanje i temeljitost UN-ovih inspekcija za kemijsko oružje jer navodno nisu istažili točke kraj Alepa gdje su, prema tvrdnjama ruske i sirijske vlade, pripadnici opozicijskih snaga upotrijebili kemijsko oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 22:57