SPORAN POPIS POREZNE

APSURD CRNE LISTE Poduzetnik: ‘Moje je ime na stupu srama jer plaću nisam mogao isplatiti sebi’

Damjan Pasarić (28) otvorio je tvrtku kako bi legalno radio. Lani je od korisnika uspio naplatiti 500 kuna
 Marko Todorov / CROPIX

Super. Objavili su moju firmu na stupu srama zato što ne isplaćujem plaću sam sebi. Vrhunac hrvatskog birokratskog apsurda... - sadržaj je statusa na društvenoj mreži Damjana Pasarića, 28-godišnjeg vlasnika tvrtke Mikros Aetos koja se našla na popisu poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće.

Na službenoj internetskoj stranici Porezne uprave u utorak je objavljena takozvana lista srama, a poduzetnik Pasarić ostao je u šoku kad je vidio da je na tom popisu i njegova tvrtka u kojoj je jedini zaposleni.

- Nisam isplatio plaću sam sebi i zato mi je račun tvrtke blokiran, ali nije mi jasno zašto sam se našao na popisu s ljudima koji ne isplaćuju plaće stotinama radnika - pita se poduzetnik Pasarić.

KOMENTAR JUTARNJEG Vlada opet prodaje maglu! Liste srama su populistička duda varalica

Iz izvora bliskog Poreznoj upravi doznajemo da su se na listi srama našli oni koji nisu isplatili plaće, ali dodaju da nije svaka neisplata plaće kazneno djelo.

Lista je, doznajemo, formirana na temelju dostavljenih JOPPD obrazaca u kojima su poslodavci sami iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće.

Porezna uprava je, dakle, na temelju prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, na svojim stranicama objavila popis poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće. Na listi je vidljivo da Pasarićev slučaj nije osamljen jer na listi se nalaze brojna jednostavna društva s ograničenom odgovornošću.

Zagrebački poduzetnik objašnjava da je tvrtku registrirao u ožujku 2013. godine. Prije toga je, kaže, tri godine bio nezaposlen. Tvrtka se bavi dizajnom internet-stranica.

- Želio sam legalizirati taj posao jer, budimo iskreni, mogao sam to raditi i na crno, kao i mnogi drugi, ali izabrao sam ovaj put i što sam dobio zauzvrat - pita se Pasarić.

Ogorčen stanjem u državi, Pasarić je na društvenoj mreži napisao: “To što posla nema u ovoj državi, to što klijenti ako ih ima jednostavno ne plaćaju obavljene usluge i to što sam u biti dužan sam sebi nikome drugome nije bitno. Bitno da me se stavi gore, pa da tek onda nitko neće poslovati sa mnom. Sad još samo čekam da idem u zatvor jer sam sebi nisam mogao isplatiti plaću i što sam se trudio po njihovim nemogućim uvjetima otvoriti firmu i stvarati vrijednost makar je to ovdje naprosto nemoguće i suludo...”.

Na listi srama mnogo je tvrtki koje su se mogle registrirati za deset kuna, čime je država htjela pojeftiniti legalizaciju za manje poduzetnike.

- Pa 40 posto dužnika su jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, zaista ne znam zašto su nas stavili na listu. Mislim, da sam nekoga zaposlio pa da mu nisam platio, ne bih ništa rekao, ali da me se kažnjava zato što se trudim i pokušavam od nečega napraviti nešto u ovoj državi... - kaže Pasarić.

Dodaje da si je uspio isplatiti tek prvih nekoliko plaća, ali u ovih je godinu dana, kaže, od klijenta uspio naplatiti samo 500 kuna. Sad mu se dug popeo na više od godinu dana neisplaćenih plaća i doprinosa, a račun njegove tvrtke je blokiran.

- Moja priča s ovom državom je gotova. Pa sad, ako hoće, nek’ me i hapse zato što pokušavam nešto napraviti umjesto da se prijavim na burzu i sjedim doma - dodaje Pasarić kojem je država isplatila 24.000 kuna poticaja, ali, čini se, ni to nije bilo dovoljno da mladi poduzetnik pokrene posao.

Na popisu se, inače, nalazi 5620 tvrtki i 1418 obrtnika.

Porezna uprava će svaki petak, kako je najavljeno, ažurirati objavljeni popis.

Na listi su se našla zanimljiva imena: poznati odvjetnici, sportski klubovi, ministarstvo... Ministarstvo vanjskih poslova koje jednom zaposleniku nije isplatilo plaće, Hrvatski Crveni križ, čija podružnica u Zaprešiću nije isplatila plaće, te podružnice u Benkovcu, Pagu. I tvrtka poznata sa suđenja HDZ-u, Fimi-Media, nije isplatila jednog radnika, a i sportski klubovi.

Na listi se nalaze i odvjetnička društva, među kojima je najpoznatije ono Ante Nobila koji troje radnika nije isplatio plaće. Na listi tvrtki najgore su prošli radnici zagrebačkog Tempo inženjeringa. U prvih pet mjeseci 2014. godine čak 240 radnika nije dobilo plaće. Slijedi tvrtka Elkom iz Ivanečkog Naselja, koja je ostala dužna 231 radniku.

A Marijan Filipović, dobrotvor iz Čabra, također duguje plaće radnicima kojima je, kako se pohvalio, poklonio tvrtku: Finvest corp. nije isplatio plaće 222 radnika.

Koteks: 'Plaće već dvije godine redovno dajemo'

Na dan kada su radnicima isplatili plaće za lipanj, članovi Uprave osječke građevinske tvrtke Osijek Koteks ostali su zatečeni objavom liste srama tvrtki koje radnicima ne isplaćuju plaće, a na kojoj se ime njihove tvrtke našlo na visokom 12. mjestu.

- Uopće ne znamo po kojim kriterijima i na koji se način naša tvrtka našla na tom popisu, jer mi svojim radnicima u zadnje dvije godine redovito isplaćujemo plaću do 15. u mjesecu za prethodni mjesec sa svim pripadajućim porezima i doprinosima - kaže Zoran Škorić, direktor Osijek Koteksa.

Tvrtka je zadnjih godina bila upala u financijske probleme, zbog kojih su dobar dio radnika morali i otpustiti, pa ih je danas skupa s veličkim Kamenom 450, a zbog svega su završili i u predstečajnoj nagodbi iz koje su, prema Škorićevim riječima, nedavno izašli.

- Nanesena nam je nejvjerojatna šteta. Od trenutka kad je lista objavljena, zovu nas investitori, predstavnici banaka, poslovni partneri... svi s istim pitanjem i onda im moramo objašnjavati da to nije istina. Ovo je opasno poigravanje sudbinama tvrtki i njihovih radnika koje nam može donijeti strahovite probleme u poslovanju - rekao je ogorčeni Škorić.

Neugodno su iznenađeni objavom “liste srama” bili i u osječkoj građevinskoj tvrtki Gradnja, čijem direktoru Berislavu Šmitu nije jasno zbog čega su na njoj. I to na vrlo visokom 11. mjestu. Doduše, njih su u međuvremenu obavijestili da su maknuti s liste. - Radnicima redovno isplaćujemo plaće i nikada se nije dogodilo da je tri mjeseca nismo isplatili. Provjerili smo i u Poreznoj i ni tamo nas nema na listi problematičnih pa očekujemo odgovore zašto se to dogodilo - rekao je Šmit. (N. Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:59