NOVI SLUČAJ

DOBROTVOR IZ ČABRA Darovao sinu 30 milijuna kuna i poslao firmu u blokadu

Tudorović: Hoteli su se kao jamac dijelom namirili, a pokrenuli smo i ovrhu nad Marijanom Filipovićem
 Ranko Šuvar/CROPIX

Isplatitelj - uvodno imenovani Marijan Filipović, obvezuje se da će u skladu s ovim ugovorom svome sinu, uvodno imenovanom primatelju isplate Marinu Filipoviću, izvršiti isplatu novčanog iznosa u protuvrijednosti 3,900.000 EUR, sve izraženo i plativo u kunama, s osnova naknade za učinjeno odricanje primatelja isplate od nasljedstva koje bi mu pripadalo, kao zakonskom nasljedniku Isplatitelja”, navodi se u Ugovoru o isplati naknade za odricanje od nasljedstva sklopljenome u kolovozu 2013. godine između Marijana Filipovića i njegova sina Marina Filipovića.

Počasni konzul

Stariji Filipović poznatiji je kao dobrotvor iz Čabra koji je radnicima 2012. obećao darovati tvornicu, no ona je u međuvremenu završila u predstečajnoj nagodbi. Sina Marina Filipovića, počasnog konzula Islanda, vlasnik tvrtke Finvest Corp. svojedobno je izbacio iz kompanije nakon što joj je četiri godine bio na čelu te je s njim sklopio ugovor koji se ovih dana pojavio među vjerovnicima u predstečajnoj nagodbi hotela Njivice, čiji je većinski vlasnik upravo Marijan Filipović.

Filipović junior potražuje u predstečajnoj nagodbi od hotela Njivice iznos od 18,9 milijuna kuna pozivajući se na spomenuti ugovor, a direktor hotela Njivice Zvonimir Tudorović, kao ovlaštena osoba i jamac, potpisao je spomenuti ugovor u kojem su definirani rokovi te isplata.

Isplate u četiri rate

Zakonski je, naime, upitna opravdanost da tvrtka Hoteli Njivice podmiruje osobna potraživanja Marijana Filipovića te da jamči vlastitim sredstvima.

Jer postavlja se pitanje: je li time možda nanesena šteta samom društvu, pa i ostalim manjinskim suvlasnicima te dioničarima društva? Jesu li Hoteli Njivice upravo zbog tih potraživanja završili u blokadi računa? Jesu li ta potraživanja ugrozila poslovanje društva, pa i njegovu likvidnost?

Isto tako, zanimljivo je, da se Hoteli Njivice pojavljuju u još jednom slučaju kao dužnik za osobne dugove poduzetnika Marijana Filipovića. Riječ je o kreditu u iznosu od 5,3 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke čiji je korisnik također bio osobno Marijan Filipović, a HPB se također kao vjerovnik prijavio u predstečajnoj nagodbi s vlastitim potraživanjima, koja su ukupno veća, no radi se o dva kredita, a korisnik drugog kredita u visini od 13,8 milijuna kuna bila je tvrtka Finvest Corp., ne Filipović osobno.

U svakom slučaju, sve te transakcije trebalo bi istražiti kako se ne bi dogodilo da je iz tvrtke izvlačen novac, a da joj se onda još u postupku predstečajne nagodbe opraštaju dugovi. Predstečajna nagodba Hotela Njivice “teška” je nešto više od sto milijuna kuna, a s obzirom na to da Marin Filipović potražuje još gotovo 19 milijuna kuna, za pretpostaviti je da mu je već isplaćeno desetak milijuna kuna s računa Hotela Njivice. Definirane su isplate u samom ugovoru u kojem se navodi da će se prva isplata od 625 tisuća eura isplaćivati u četiri rate tijekom 2013., dok bi se preostali iznos od 3,2 milijuna eura, navodi se, trebao isplatiti također u četiri rate, i to tijekom 2014. i 2015. godine.

Fiipovićeva tužba

Na mobitel Marijana Filipovića jučer se javila ženska osoba koja nas je zatražila da pitanja pošaljemo e-mailom, a odgovore nam je poslao direktor hotela Njivice Zvonimir Tudorović koji, pak, tvrdi da: “Hoteli Njivice nisu plaćali za gospodina Filipovića potraživanja, već su bili jamac za njegove obaveze, za što su Hoteli Njivice uzeli višestruka osiguranja od gospodina Filipovića. Želim dodati da su sve radnje poduzete kako bi se Hoteli Njivice namirili u potpunosti te da je dosad već jedan dio namiren. Također, pokrenuta je ovrha od strane Hotela Njivice nad imovinom gospodina Marijana Filipovića, kao i na njegovim privatnim računima u bankama. Također, pokrenuta je i tužba protiv gospodina Marina Filipovića za prevaru, a sve u svrhu zaštite Hotela Njivice”. Marin Filipović jučer nije bio raspoložen za komentar. Dodao je tek da je sve vidljivo iz dokumentacije.

Raskol između oca i sina Filipovića i ranije je privlačio medijsku pažnju. Filipović junior školovao se u SAD-u, gdje je diplomirao financije i vanjsku trgovinu. Početkom 90-ih pridružio se timu u očevoj kompaniji. Podizao je tvrtku u Čabru, pa biznis u BiH, sve do 2008., kad se Marijan odlučio povući iz posla. Sina Marina postavio je na vodeću funkciju. Četiri godine kasnije smijenio ga je i gotovo preko noći potjerao iz tvrtke.

POSVAĐAO IH BIZNIS U NJIVICAMA ZaŠto su se razišli biznismeni otac i sin Filipović

Kada je sinu Marinu prepustio tvrtku, Filipović senior zainteresirao se za tržište dionicama, neki spekuliraju da ga je upravo trgovanje dionicama povuklo u financijske probleme.

Počeo ih je, kažu, kupovati, prodavati, pa i zaduživati se. “Znao je doći u firmu i hvaliti se kako je u par sati zaradio stotine tisuća kuna ili eura”, ispričao nam je naš izvor blizak obitelji Filipović. Ali tržište dionica se s krizom urušilo, pa su se počeli gomilati dugovi koji su postajali sve veći jer se vrijednost dionica strmoglavila.Filipović je isprva bio primoran prodati obiteljsku vilu u Opatiji, pa i podići nove kredite, od kojih su dva posljednja, doznajemo, najveće opterećenje, a iznose oko 20 milijuna kuna. Počeo je tada tonuti i drvni biznis Filipovićevih. Marin Filipović predlagao je da se Finvest Corp. okrene turizmu jer su kupili hotelski resort u Njivicama. Posao u hotelu je rastao dok je onaj u drvnoj industriji nezaustavljivo padao. I tada su krenula prva razmimoilaženja s ocem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 00:48