UZELI COVID POTPORE

Nesuđeni SDP-ov gradonačelnik Dubrovnika i njegov sin u lisicama, prevarili su radnike?

Igor Tropan i njegov sin Ivan optuženi su da su potpore zbog covid krize uzeli od radnika
 Tonči Plazibat/Cropix

Igor Tropan (56) i njegov sin Ivan (33), gradski vijećnik koji je bio i SDP-ov kandidat za dubrovačkoga gradonačelnika na prošlim izborima, optuženi su da su počinili kaznena djela prijevare i pomaganja u prijevari, pri čemu su oštećeni zaposlenici njihove tvrtke Discovery Group. Otac i sin Tropan vlasnici su tvrtke za iznajmljivanje vozila i pružaju usluge taksi-prijevoza.

Za zloupotrebe potpora tvrtkama zbog covid-krize optužilo ih je dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo, koje je priopćenjem o tome izvijestilo javnost ne navodeći njihov identitet.

Igora Tropana tereti se da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva, koje se bavi pružanjem usluga prijevoza, postupio u nakani stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi iz sredstava koja su odlukom Vlade Republike Hrvatske osigurana kao namjenska za potporu održavanja radnih mjesta u uvjetima pandemije uzrokovane pojavom virusa covid-19, odnosno da je podnosio zahtjeve nadležnom zavodu za zapošljavanje za odobravanje novčanih potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima posljedicama pandemije.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Manipulacije

Na temelju tih je zahtjeva nadležni zavod, na ime potpora za očuvanje radnih mjesta, na žiroračun trgovačkog društva od 20. kolovoza 2020. do 11. lipnja 2021., u svrhu isplate plaće zaposlenicima navedenog trgovačkog društva, isplatio ukupno 256.628,41 kunu. Igor Tropan se tereti da je zaposlenicima lažno predočio i držao ih u lažnom uvjerenju da navedeno društvo nema pravo na potpore te da uplaćena sredstva na njihovu računu pripadaju tom trgovačkom društvu, ali da im mora radi otpisa doprinosa uplaćivati plaće iz vlastitih sredstava.

Zaposlenici su u to povjerovali pa su stoga, uvjereni kako navedena uplaćena sredstva ne pripadaju njima, najprije na traženje Igora Tropana podigli sa svojih tekućih računa pojedinačne iznose uplaćenih im sredstava i predali mu ih, a potom su mu, na njegovo daljnje traženje, izdali punomoć za raspolaganje sredstvima na njihovim osobnim računima.

Uloga sina

Njegova 33-godišnjeg sina Ivana se tereti da je, nakon što je jedan zaposlenik otkrio da su dovedeni u zabludu, želeći prvookrivljeniku, svom ocu, pomoći da i dalje održava u zabludi zaposlenike o namjeni uplaćenih sredstava, na njegovo traženje sastavio tekst za sve zaposlenike trgovačkog društva u kojem se navodi da je sve rađeno po zakonu i da za sve postoji trag novca.

Igor Tropan je, smatra Državno odvjetništvo, oštetio zaposlenike trgovačkog društva za ukupno 221.478,41 kn, odnosno nepripadno se okoristio za taj iznos.

Igor i Ivan Tropan bili su uhićeni u kolovozu prošle godine te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje. Nakon što su ispitani u nadležnom tužiteljstvu, predloženo je da im se odredi istražni zatvor. Međutim, sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odbio je taj prijedlog i pustio okrivljenike da se brane sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:43