SUMNJE U MALVERZACIJE

Uhićen Grbinov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika: Svi detalji pada SDP-ovca Tropana i njegova oca

Tata Tropan je, kaže policija, zaposlenike uspio uvjeriti da potpore Vlade pripadaju njegovu trgovačkom društvu
Ivan Tropan
 Tonči Plazibat/Cropix

Potresima u SDP-u kao da nema kraja. Policija je u srijedu privela njihova kandidata za gradonačelnika Dubrovnika, gradskog vijećnika Ivana Tropana i njegova oca Igora Tropana. Razlog je što su svojim radnicima otimali potpore za očuvanje radnih mjesta i tako si stavili u džep više od 400.000 kuna. Prema policiji, zaposlenike su potkradali punih godinu dana.

image
Igor Tropan
Tonči Plazibat/Cropix

Otac i sin Tropani su vlasnici tvrtke za iznajmljivanje vozila i pružaju usluge taksi prijevoza. O slučaju se oglasila i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i priopćila da su krim-istraživanjem utvrdili postojanje osnovane sumnje da je otac Tropan (policija ne navodi identitete) počinio kazneno djelo prijevare iz članka 236 stavka 2 Kaznenog zakona na štetu 17 osoba.

Opisujući što se dogodilo, policija je navela da su od lipnja 2020. do lipnja 2021. godine, zaposlenicima svog trgovačkog društva sa sjedištem u Dubrovniku prikrili činjenicu da im pripada pravo na naknadu plaće iz programa Vlade koja je namijenjena očuvanju radnih mjesta tijekom krize uzrokovane pandemijom korone. Tata Tropan je, kaže policija, svoje zaposlenike uspio uvjeriti da te potpore pripadaju njegovom trgovačkom društvu.

Premda je država novac uplaćivala izravno radnicima, natjerao ih je da mu vrate novac nakon uplate na njihove tekuće račune. Neki su mu radnici sami vraćali ono što im je Vlada namijenila u obliku potpore, a od nekih je pribavio punomoći i onda bi osobno u banci podizao prethodno uplaćena sredstva, i tako ih zadržavao za sebe osobno.

Lažne svjedodžbe

U tome je Igoru Tropanu pomogao 32-godišnji sin, SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika, također zaposlenik obiteljskog trgovačkog društva. No, u kaznenom postupku koji je pokrenut, SDP-ov vijećnik nema samo status pomagača, nego se njega sumnjiči još i za kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278 stavka 1 Kaznenog zakona. Policija je otkrila da je u lipnju 2020. izvornu svjedodžbu početnih kvalifikacija taxi vozača preinačio i sačinio dvije lažne svjedodžbe na imena dvoje zaposlenika koji tim kvalifikacijama nisu raspolagali.

- Počinjenim kaznenim djelom prijevare svih 17 osoba oštećeno je za ukupan iznos od 419.478,41 kn, a za koji iznos je vlasnik trgovačkog društva sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u istome iznosu - zaključuje policija.

Dubrovački SDP ima povjerenika Nikolu Hajdića koji se u lokalnim medijima oglasio o cijelom slučaju. Za Dubrovački list je kazao da ga je ova situacija zatekla.

- Iznenađen sam! Upravo sam o ovome pročitao iz medija. Mislim da bi bilo korektno ako se pokažu sumnje istinite da Ivan Tropan da na raspolaganje svoj vijećnički mandat. Svakako ćemo o tome razgovarati. Ovakvo ponašanje SDP ne tolerira - rekao je Hajdić i dodao da ovo neće utjecati na stanje u stranci koju potresa situacija u Zagrebu i Sl. Brodu, gdje je dio članova ostao bez stranačke iskaznice, a među njima je i četvero saborskih zastupnika.

- Svaka loša stvar koja se govori ili koju naprave članovi SDP-a odražava se na stranku. Međutim, mislim da ovo neće utjecati na nas. SDP nije od jučer i ne čini ga pet ljudi. Puno ih je poštenih i SDP je taj koji svoje probleme rješava javno, brzo i efikasno. Pokazat ćemo vjerodostojnost - rekao je Hajdić.

Grbin doznao iz medija

Razgovarali smo i s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom koji je također zatečen viješću i kaže da ju je saznao iz medija, te kako ništa nije upućivalo na to da bi se njihov kandidat za gradonačelnika upuštao u nezakonite radnje.

- Vijest koju smo saznali iz medija neugodno nas je iznenadila. Osim onoga što smo vidjeli u medijima nemamo dodatnih saznanja. Očekujemo da se stvar detaljno istraži jer je takav oblik kaznenih djela, ako su stvarno počinjena, društveno potpuno neprihvatljiv, a u SDP-u posebno - rekao je Grbin.

Na pitanje što će biti ako se informacija pokaže točnom odgovara da je Statut SDP-a jasan i da se za trajanje kaznenog postupka izriče suspenzija, a ako se donese pravomoćna presuda, isključuje iz članstva. - Ostalo je na tijelima kaznenenog progona - rekao je Grbin.

Treći kazneni postupak protiv SDP-ovaca

Uhićenje Ivana Tropana treći je slučaj u kratkom vremenu da se protiv SDP-ovaca otvara kazneni postupak. Protiv Vinka Grgića, gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika, postupak je bio pokrenut u sklopu afere Janaf, a sada ga zbog malverzacija sredstvima iz europskih fondova gone europski tužitelji.

Čim je pukla afera, Grgić je na pritisak izašao iz SDP-a. Saborska zastupnica SDP-a iz Slavonskog Broda, Marina Opačak Bilić, navodno je u ime obiteljske tvrtke fiktivno prodala pet strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna. Opačak Bilić je nedavno izbačena iz SDP-a. (I. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:03