REPORTAŽA IZ SELA

JUTARNJI S OBITELJI PRODANE DJEVOJČICE ‘Nije prodana! Željela je otići s tim dečkom’

Baka pokazuje dvije fotografije snimljene na dan vjenčanja 30. kolovoza. Na njima je nasmiješena mlada djevojka u vjenčanici. ‘Zar je nju netko tjerao’
 Boris Kovačev/CROPIX

Moja unuka laže. Sve je izmislila samo da njezini roditelji, moj sin i snaha, završe u zatvoru - tvrdi Jaša Alija, baka 15-godišnje djevojčice K. A. koja je prošli tjedan pobjegla iz romske obitelji iz Zaprešića koja ju je, kako je rekla policiji, kupila za 6000 eura, zatočila i prisiljavala na težak fizički rad i seksualne odnose.

Baka Jaša nas poziva da uđemo u njezinu skromnu kuću u selu Bročice pokraj Novske, u kojoj je do kolovoza živjela i maloljetna žrtva, njezina unuka K. A. U istu je kuću, priča nam, u četvrtak ujutro oko 7 sati upala policija. Nakon dva sata djevojčine roditelje Slobodanku i Sedata Aliju policajci su uhitili i odveli u Zagreb u pritvor, nakon što ih je njihova najstarija kći K. A. na policiji optužila da su je prodali. Njihova druga kći, 13-godišnjakinja, kaže da su se javili iz zatvora u Zagrebu i rekli da su dobro i poručili joj da se brine o mlađoj djeci jer imaju još četvoro mališana od 11, 10, 7 i 2 godine.

Sretna u vjenčanici

U istoj kući s bakom živi još troje male djece o kojima se njihova majka Sanada Alija, teta K. A., nije u stanju brinuti. Ovih dana i Sanada boravi kod njih. U kući smo zatekli i Osmanija Skendera, muža bake Jaše koja nam pokazuje dvije uokvirene fotografije svoje unuke - nasmiješene i dotjerane u vjenčanici - snimljene 30. kolovoza, na dan kada je po nju došla obitelj iz Zaprešića, 17-godišnji mladoženja J. S. i njegovi roditelji koji su također od četvrtka u pritvoru optuženi za silovanje, onemogućavanje slobode kretanja i trgovinu ljudima. Nakon kratke proslave u kući obitelji Alija u Bročicama 15-godišnjakinja je, priča njezina baka, otišla automobilom sa svojom budućim mužem, svekrvom i svekrom.

- Činili su se dobra familija. Ona je voljela toga dečka i htjela se za njega udati. Znala je kamo ide i svojom voljom je otišla. Nije budala da ne zna kamo ide. Sve je sama dogovorila.

- Laže da je bila silovana - dodaje djed Skender koji je cijelo vrijeme našeg posjeta u nedjelju malo iza podneva sjedio na tepihu na podu i nožem rezao nokte.

- Ja ne znam što je s njom bilo u Zaprešiću. Otkako je otišla, nije nam se više javila. Ako su je tukli ili bili loši prema njoj, mogla nam je javiti telefonom pa bismo nešto poduzeli. Neka policija dođe i po mene. Svi ćemo otići u Zagreb i na sudu svjedočiti da se sama htjela udati - govori Jaša Alija ljutito upirući prstom u sliku svoje unuke u bijeloj vjenčanici.

Kako dalje?

- Ne znam kako ću dalje. Brinem se o svoj ovoj djeci, od kćeri koja je na živce bolesna, a sada i od sina. Samo želim da se moj sin i snaha što prije vrate kući - dodaje baka Jaša koja sjedi za stolom i puši cigarete jednu za drugom. Oko nje trčkara nekoliko bosonogih mališana.

- Svi smo nervozni zbog toga što se dogodilo. Ona kaže da je prodana, a sav je novac na nju potrošen, i tih 6000 eura i novac od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Htjela je sa sobom voditi i mlađu sestru da se i ona uda - kaže djevojčina bolesna teta Sanada koja ima sedmero djece, od kojih je četvero u domu. Ona inače živi u Slavonskom Brodu.

Od susjeda iz obližnjih kuća saznajemo da romska obitelj tu stanuje već 20-ak godina i da je skromna prizemnica na kraju slijepe Ulice hrvatskih branitelja njihovo vlasništvo.

- Redovito se, kada im stigne socijalna pomoć, napiju, a ponekad i potuku, braća međusobno. Tuku i žene koje zapomažu i djecu koja bježe iz kuća na ulicu. U takvim situacijama zovemo policiju - otkriva nam susjeda.

Novac je iskorišten za svadbu

Isprosili su je i unaprijed poslali novac, 6000 eura, mome sinu, njenom ocu. Novac je sav na nju potrošen, na vjenčanicu, odjeću i banket. Policiji je rekla da sam ja uzela novac, ali nisam. Neka me vode na vješanje ako lažem - kaže baka Jaša i dodaje da njezin sin Sedat, otac K. A., nikada nije imao problema sa zakonom i da je pošten čovjek. Dodaje da brojna obitelj živi isključivo od socijalne pomoći jer nitko ne može naći posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:08