STRAVIČAN SLUČAJ

KUĆA UŽASA U ZAPREŠIĆU 'Lagali su mi da im je rođakinja. Nisam znala da je robinja i da je Jasmin siluje'

Djevojčicu su kupili za 6000 eura. Živjeli su od socijalne pomoći i ne zna se otkuda im taj novac

Jasmin Sadiku (17) u subotu je oko deset sati ušetao u dvorište obiteljske kuće u Ulici Obrubići na rubu Zaprešića iz koje ga je u četvrtak, zajedno s njegovim roditeljima, odvela policija. Bio je u društvu još dvojice romskih mladića. Pokupio je dio odjeće koja se sušila na užetu ispred trošne prizemnice i ubrzo otišao. Očito je kao maloljetnik pušten na slobodu, iako je zajedno sa svojim roditeljima optužen za silovanje, onemogućavanje slobode kretanja i trgovinu ljudima.

Žrtva romske obitelji Sadiku, koja je u toj kući živjela od svibnja 2013. godine, bila je 15-godišnja djevojčica, također Romkinja, koja im je prošli tjedan uspjela pobjeći te je policiji otkrila da su je prodali njezini vlastiti roditelji. Istražiteljima je također ispričala da su joj uzeli dokumente, tjerali je na težak fizički rad, a 17-godišnjak ju je prisiljavao na seksualne odnose.

Brojna obitelj

Uslijedila je policijska premetačina kuće obitelji Sadiku u četvrtak ujutro, čemu je prisustvovala i njihova prva susjeda Amira Vdović (37) koja je, kaže, tom prilikom saznala da je 15-godišnjakinja, čijeg se imena ne može sjetiti, kupljena za 6000 eura. Čudi je otkud obitelji Sadiku taj novac jer je, koliko joj je poznato, živjela od socijalne pomoći, od koje je i plaćala najam za kuću u vlasništvu tvrtke Febek Nekretnine.

Jasminovi roditelji, saznajemo od susjede, uz njega imaju još četvero djece. Najstarija Jasmina, koja može imati 18 godina, početkom kolovoza odselila se u Pulu gdje se udala, a s roditeljima su ostali tinejdžer Ervin, 10-godišnji Nezir i mala Amela koja ima 4 godine.

Dva svjedoka

Krajem kolovoza doselila im se 15-godišnjakinja iz Novske. Doveli su je u vjenčanici i u dvorištu priredili njezino vjenčanje s Jasminom, 17-godišnjakom koji još uvijek pohađa obližnju osnovnu školu.

- Policija je došla u četvrtak u 6 ujutro u pratnji socijalne radnice koja je prije premetačine preuzela dvoje najmlađe djece. Uz mene, bio je i još jedan susjed,kao svjedoci premetačine. Policajci su tražili djevojčine dokumente, fotografije s vjenčanja, osobne stvari... priča susjeda.

- Jednom sam ih pitala tko je ona, a Jasminova majka mi je rekla da je ona kći njezina brata. Znala sam da ne govori istinu jer sam je vidjela u vjenčanici. Nisam znala da je Jasmin siluje niti da je prodana za novac. Da sam barem znala, prijavila bih to nadležnim službama. Odmah bi je odvela iz tog dvorišta - govori susjeda Vdović.

Teško dokaziva nedjela i blage kazne

Uz besplatnu telefonsku liniju na kojoj žrtve trgovanja ljudima, ili oni koji nešto o tome znaju, mogu zatražiti pomoć (0800 7799) svakodnevno od 10 do 18 sati dežuraju članovi nevladnih udruga. Mjesečno bude 50-ak poziva. Same žrtve trafikinga ne zovu gotovo nikad jer nemaju mogućnost. Svaki sumnjivi podatak udruge prijavljuju policiji koja sve uspješnije razotkriva slučajeve i oslobađa žrtve, pretežno žene. Kako saznajemo od članova udruga, nisu sve Romkinje. Događa se da mlade djevojke nasjedaju na ljubavne ponude ne sluteći da im se muškarac udvara kako bi ih prisiljavao na prostituciju ili prodao, najčešće u inozemstvo, kao seksulane robinje. Kada se slučajevi trgovanja ljudima otkriju, žrtve se smještaju u tajna skloništa gdje dobivaju i pravnu i psihološku pomoć, ali je problem što ne postoji obrazovni sustav koji bi te istraumatizirane žene osposobljavao za samostalan život. Također se u Hrvatskoj jako malo slučajeva trgovanja ljudima sudski procesuira jer je riječ o teško dokazivom kaznenom djelu. Za rijetke počinitelje koji budu osuđeni kazne su vrlo blage, od godine dana do maksimalno 10 godina zatvora. Hrvatsku su zbog toga već kritizirali i Europska komisija i State Department.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:43