PRESUDA U ZAGREBU

DJEVOJKA POVUKLA ISKAZ Braća poznata po bavljenju kick boksom oslobođena optužbi za silovanje

 Ranko Šuvar/CROPIX

Braća Zlatko (22) i Igor Bajić (23) u ponedjeljak su nepravomoćnom presudom zagrebačkoga Županijskog suda oslobođena optužbe da su u srpnju prošle godine silovali 22-godišnju djevojku.

Nakon dugotrajnog dokaznog postupka koji je bio zatvoren za javnost, jučer je tu presudu objavilo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića. Javna je bila samo objava presude. Tako nismo bili u prilici čuti zašto sudsko vijeće nije smatralo utvrđenim da su optuženici krivi za predmetno kazneno djelo.

Pritvor i za oca

No, očito je zaključak suda nakon cijelog suđenja bio da nema dokaza da su optužena braća Bajić silovala djevojku.

Optuženi mladići, inače, članovi jednog Kick boxing kluba koji su postizali zapažene rezultate na natjecanjima, uhićeni su nakon što ih je oštećena djevojka prijavila da su je 24. srpnja silovali u njihovu stanu u Zagrebu. Tužiteljstvo ih je teretilo da su uz prijetnju i udarce prisilili djevojku na odnos, najprije jedan, a potom i drugi brat. Obojici je u početku bio određen i istražni zatvor, ali su pušteni uz jamčevinu od dva milijuna kuna.

Ove godine u istražnom zatvoru završio je i njihov otac Ivan Bajić i to zbog navodnog pokušaja utjecaja na oštećenu djevojku. Uz njega, uhićen je bio i Zoran Petrović poznat iz afere Transporter, u kojoj je osuđen kao šef bande koja je krala kamione i autobuse te ih prodavala u susjednim zemljama.

Inače, Ivan Bajić bio je član Gradskoga poglavarstva Šibenika, zadužen za turizam i ugostiteljstvo. Tim se poslovima Bajić i bavi od 1998. godine u Žaboriću, a šibenska Turistička zajednica 2006. ga je proglasila najuspješnijim turističkim djelatnikom. No, Ivan Bajić poznat je i po tome što je 90-ih godina bio tjelesni čuvar Zlatku Bagariću, ‘98 ubijenom “kralju kocke”. Bajić je zbog toga bio i svjedok u postupku protiv tzv. Bagarićeve zločinačke organizacije u Remetincu.

Promijenjeni iskaz

Postupak protiv oca Bajića i Petrovića vodi se zasebno, a na suđenju optuženim sinovima na koncu nije bilo dovoljno dokaza. Glavni dokaz protiv mladih kick boksača bio je iskaz oštećene djevojke, a čini se da je i djevojka na suđenju promijenila svoj iskaz u njihovu korist.

Sud je tako u konačnici imao težak posao razlučiti kojim dokazima vjerovati. Međutim, očito je Sudsko vijeće smatralo da su dokazi tužiteljstva za ovo teško kazneno djelo na suđenju relativizirani u toj mjeri da se naposljetku više ne može govoriti o dokazanosti optužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:02