NEKI OSUĐENI UVJETNO

AFERA ANATOMIJA Studente oslobodili optužbe jer 'nisu znali da su im očevi kupili ispite na Medicinskom fakultetu'

Glavni optuženik, profesor Zlatko Kelović, prije dvije godine uvjetnu je kaznu nakon nagodbe zamijenio radom za opće dobro
 Goran Mehkek/CROPIX

Afera kupovanja ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu okončana je u utorak nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda kojom su trojica optuženika osuđena na uvjetne kazne, a dvojica suoptuženih studenata oslobođena su optužbe.

Glavni optuženik, izvanredni profesor Zlatko Kelović, osuđen je još prije dvije godine na temelju nagodbe s USKOK-om na dvije godine zatvora. Još pet osoba, među kojima su bili posrednici i roditelji studenata, također se već nagodilo te su osuđeni na uvjetne kazne, odnosno kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro.

U suđenje su se “upustili” asistent Ivan Šitum, demonstrator Mate Milas, te Bože Lončar i njegov sin Hrvoje kao i Andrija Čakarun, sin poznatog zadarskog pedijatra, koji je također bio obuhvaćen optužnicom.

Ostavka Višnje Lončar

Treba podsjetiti da je Bože Lončar, suprug Višnje Lončar, prijašnje zamjenice glavnog državnog odvjetnika, koja je upravo zbog ovog slučaja razriješena te dužnosti na vlastiti zahtjev. Policajci su nad Kelovićem i povezanim osobama provodili tajni nadzor, prisluškivani su im telefoni, a Kelovićev ured bio je ozvučen. Dok je tajna akcija bila u punom jeku u rujnu 2012. godine, tadašnji policajac iz PNUSKOK-a Marko Svalina obavijestio je jednog člana obitelji Višnje Lončar da je Bože Lončar “upao pod mjere” jer su snimljeni njegovi razgovori s Kelovićem vezani uz nabavu ispita i plaćanje mita profesoru.

Svalina tada nije znao da je i sam pod tajnim nadzorom osječkog PNUSKOK-a, ali zbog puno ozbiljnijih optužbi, da osobama iz kriminalnog miljea prodaje podatke iz tajnih policijskih istraga. Nakon što je do tadašnje zamjenice Mladena Bajića, Višnje Lončar, došla informacija da joj je suprug zbog sređivanja ispita za sina postao meta policije i USKOK-a, obratila se šefu.

Privođenja i uhićenja

Bajić je o tom razgovoru napravio službenu zabilješku, a kako je postalo jasno da su se dvije akcije našle u koliziji te da su informacije o tajnom nadzoru procurile, počelo je hapšenje osumnjičenih osoba. Najprije su privedeni Svalina i njegov kolega Vjekoslav Drnić zbog odavanja tajnih informacija, a ubrzo su uslijedila i uhićenja na Medicini. Meta istražitelja bio je veći broj osoba na fakultetu, ali su zbog ovakvog razvoja događaja morali prije nego što je bilo planirano krenuti u realizaciju pa je priveden samo profesor Kelović i nekoliko njegovih suradnika.

Koruptivni lanac

Kelovića je USKOK optužio da je organizirao koruptivni lanac, neovlašteno pribavio primjerak ispita iz Anatomije te naložio suradniku da pronađe studente zainteresirane za “dogovor”. Uhvaćen je u tri slučaja primanja mita. Od studentice Monike S. i njezine majke Kelović je tražio 1000 eura mita, a one su mu preko suradnice na fakultetu Blanke P. platile 500 eura.

U drugom slučaju Kelović je posredstvom suoptuženog Danča A., zastupnika jedne makedonske farmaceutske tvrtke, od zadarskog pedijatra Željka Čakaruna primio ukupno 2000 eura mita da bi njegova sina pustio na ispitu iz anatomije. Treći slučaj vezan je za Hrvoja Lončara i njegova oca, koji mu je dvaput pokušao srediti ispit. Najprije je od Kelovića nabavio spomenuti primjerak testa iz anatomije, no usprkos tome njegov sin nije prošao ispit 17. rujna. Za drugi rok, 27. rujna, Kelović je od Bože Lončara tražio isplatu 5000 kuna na što je stariji Lončar i pristao.

USKOK najavio žalbu

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić zaključilo je da nije nedvojbeno utvrđeno da su studenti Hrvoje Lončar i Andrija Čakarun znali što su radili njihovi očevi, odnosno da su s Kelovićem dogovorili kupnju ispita. Stoga su oslobođeni optužbe.

No sud je zaključio i da su Bože Lončar i dvojica Kelovićevih suradnika na fakultetu nedvojbeno sudjelovali u šefovu nezakonitom poslu, Šitum je na njegovo traženje prepravio ispit studentu da bi položio, a Milas je posredovao u predaji primjerka ispita mlađem Lončaru. Lončar je osuđen uvjetno na 14 mjeseci, a Šitum i Milas dobili su 7 mjeseci uvjetno. USKOK je najavio žalbu na oslobađajući dio presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:03