INTERNET KRIMINAL

‘Da, moj web shop godinama nije isporučio robu.Ali, naučio sam puno o online prevarama. Ako imate problem javite mi se. Garantiram uspjeh!’

Zagreb, 211011.Kafic EPH.Odvjetnik Davorin Bukovac osnivac je online trgovine Protero, Respectum Solum i Euroled. Snimljen u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Davorom Butorcem.Na slici: Davorin Bukovac.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Tražio sam na internetu povoljnu uredsku opremu, našao web trgovinu sa super cijenama, naručio, platio i - popušio. Nikad mi nisu isporučili uređaje, a novac ne daju natrag. Da, idiot sam. No, to smijem reći sam za sebe, ali kad mi isto sugeriraju policajci, pitam se zašto plaćamo porez kad nas nitko ne štiti od lopina - kaže prevareni kupac kojeg ćemo za potrebe ovog teksta zvati Igor.

Sve druge, ljude i tvrtke u priči, nazivat ćemo pravim imenima. Igora su naprosto ismijali kada je policajcima objašnjavao kako je ostao bez novca.

Iz MUP-a o slučaju Propero ne žele dati nikakvu informaciju, a na upite o online prevarama odgovori se čekaju mjesecima . Neslužbeno, potvrđju izvori iz policije, država nema sredstava ni načina kako zaštititi građane od te grane kriminala.

Prevareni kupci

Davorin Bukovac poznati je zagrebački odvjetnik, osnivač ureda u kojem je zaposleno 20-ak pravnika i jedna tajnica. Usred je poslovne ekspanzije i u pravničkim krugovima sve se češće čuje njegovo ime. Međutim, od tog imena diže se kosa na glavi stotinama prevarenih kupaca koji su do 2009. naručili robu preko online shopa Propero. Igor s početka članka samo je jedan od njih, a o iskustvima drugih govori komentar korisnika stranice www.zamirzine.net, na kojem se već pune dvije godine vodi žučna borba prevarenih za povrat novca.

Tvrtka Propero d.o.o. osnovana je izjavom od 18. lipnja 2004. godine, ali je odlukom članova trgovačkog društva ta izjava stavljena izvan snage te je novi tekst Društvenog ugovora usvojen 2. studenoga 2006. godine.

Jedini osnivač poduzeća je Davorin Bukovac. Kao član uprave, likvidator tog poduzeća, navodi se Damir Borković, označen kao direktor. Tvrtka je putem web shopa www.propero.hr prodavala tehničku robu. Kad su im nadležne službe blokirale račune i poslovanje , a sud započeo progon, preuzelo ih je poduzeće Respectum Solum d.o.o. (koje je sada navodno preuzelo obveze i dugovanja poduzeća Propero d.o.o.), osnovano izjavom od 10. kolovoza 2007. godine.

Jedini je osnivač tog poduzeća, opet, Davorin Bukovac. Kao direktori poduzeća navedeni su Marin Ante Dugandžić i Silvija Tršinski. Trgovačko društvo Propero d.o.o. registrirano je sa sjedištem na adresi Međimurska 11 dok je trgovačko društvo Respectum Solum d.o.o. registrirano sa sjedištem na adresi Međimurska 19/4.

Povrat novca

Dana 28. svibnja 2008. Davorin Bukovac s partnerom Maldinom Antolićem osniva Euroled sa sjedištem na adresi Međimurska 19/4. Ta tvrtka preuzela je Respectum Solum d.o.o. koja sad pak šalje pisma prevarenim Properovim kupcima da će vratiti im sav novac biti vraćen u roku od godine dana.

Odvjetnik Davorin Bukovac, osnivač Propera i Respectum Soluma, ne bježi od svih optužbi, ali kaže da su za sve krivi partneri kojima je vjerovao kada su osnivali Propero.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 03:42