ONLINE INVAZIJA

Slovenski hakeri stvorili najmoćniji računalni virus. Istražuje ih FBI

LJUBLJANA - Trojica slovenskih mladića privedeni su zbog sumnje da su stvorili najmoćniji računalni virus na svijetu namijenjen provaljivanju u bankovne online račune te krađu podataka. Istragu je provodila slovenska policija u suradnji s američkim FBI-om.

Prema pisanju STA-e, virus je zaradio više milijuna računala diljem svijeta, a nakon uhićenja trojice muškaraca policija je u svrhu istrage zaplijenila veći broj računalne opreme. Zbog osjetljivosti slučaja ni policija ni FBI ne žele otkrivati više detalja o slučaju.

Prema slovenskog Dela, trojica uhićenih mlađa su od 25 godina, žive u Mariboru te studiraju na Fakultetu za računalstvo. Njihov je virus oštetio i neka poznate američke kompanije te čak 40 banaka. Upravo se zbog toga u slučaj uključio i FBI.

Prema pisanju slovenskih medija, mariborski su hakeri u suradnji sa španjolskom kompanijom Mariposa širili virus diljem svijeta. Inače, ta je kompanija još prošle godine osumnjičena za 'mutna' poslovanja od strane kanadskog sigurnosnog poduzeća Defence Intelligence, španjolskog proizvođača antivirusnih programa Panda Security te centra Georgia Tech Information Security.

Još početkom ožujka u Mariposi je nakon policijske akcije uhićeno troje ljudi među kojima i vođa hakerske skupine Netkario koji je pomagačima, Ostiatorom i Johnyloleanteom, širio virus te krao povjerljive podatke i identitete s bankovnih računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:28