UDRUGA DEVET ŽIVOTA

‘Mačke koje ne vide mogu živjeti normalne živote, a u svemu im pomažu - brkovi!‘

U anatomskom pogledu, brkovi su zapravo jako povećane krute dlake, dvaput veće od običnih

Slijepa mačka u skloništu, ilustracija

 Maksym Chub/Alamy/Alamy/Profimedia

Gubitak vida je vrlo teško stanje za macu, no ne znači nužno i lošu kvalitetu života, poručili su iz osječke Udruge Devet Života. Mačke su nevjerojatno pune života i obično se vrlo brzo prilagode na gubitak vida. U brzoj prilagodbi, veliku ulogu igraju – brkovi. Osim što imaju ulogu organa osjetljivu na dodir, brkovi služe i kao detektori zračnih strujanja.

- Dok se mačka kreće po mraku, ona mora prolaziti pokraj tvrdih objekata, uklanjati im se, a da ih ne dodirne. Svaki čvrsti objekt kojem se mačka približava, stvara male poremećaje u zračnim strujanjima, a brkovi mačaka su tako osjetljivi da to registriraju i tako životinji pomažu da ih zaobiđe - poručili su iz udruge.

U anatomskom pogledu, brkovi su zapravo jako povećane krute dlake, dvaput veće od običnih, usađene u tkivo gornje usne tri puta dublje nego obične dlake i snabdjevene ogromnim brojem nervnih završetaka, što registriraju svaki dodir i svaku promjenu zračnog pritiska.

Mačka ima prosječno dvadeset i četiri takve dlake, po dvanaest na svakoj strani njuške, raspoređene u četiri horizontalna reda.

- Brkovi se mogu pomicati prema naprijed (kad je mačka radoznala, kad želi nešto saznati, kad prijeti ili nešto ispituje) ili prema natrag (kad je u defenzivnom raspoloženju i izbjegava svaki dodir). Gornja dva reda dlaka mogu se pomicati neovisno o donja dva reda, a najjače dlake su one koje se nalaze u drugom i trećem redu. Stručan naziv za ove dlake je vibrissae - dodali su.

Mačka ima takvih pojačanih dlaka i na drugim dijelovima tijela: na obrazima, iznad očiju, na podbratku i, iznenađujuće, na stražnjoj strani prednjih nogu. Sve su spomenute dlake osjetljivi detektori kretanja, ali su najvažnije, naravno, one što tvore brkove.

Preporučuje se maci ponuditi više igračaka s mirisom i zvukovima, stan učiniti sigurnim, smjestiti posude za hranu i vodu kao i posudu za pijesak na mjesta lako dostupna.

- Udomite slijepu ili slabovidnu macu, ne bojte se – možda vas neće nikada vidjeti očima, ali srcem hoće - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52