RADOŠIĆ

Umirovljenik ozlijeđen na bikijadi, aktivisti godinama traže zabranu: ‘Krv i bol životinja nisu tradicijska vrijednost‘

Životinja je stavljena pod nadzor, a policija će na mjestu događaja obaviti očevid kako bi utvrdili okolnosti događaja

Bikijada, ilustracija

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Umirovljenik (68) je ozlijeđen u nedjelju popodne tijekom bikijade u Radošiću, u općini Lečevica, te je prevezen u splitski KBC, doznaje se u policiji i bolnici.

Nesreća se dogodila nešto poslije 13 sati u Radošiću gdje se održavala bikijada, kada se u jednom trenutku bik otrgnuo nadzoru i ozlijedio muškarca. On je odmah preveze u KBC Split, doznaje se od glasnogovornice splitsko-dalmatinske Policijske uprave Sanje Nazlić.

Bik je stavljen pod nadzor, a policija će na mjestu događaja obaviti očevid kako bi utvrdili okolnosti tog događaja.

Bikijada u Radošiću jedna je od najpoznatijih, a iz tog kraja kažu kako se radi o događaju koji je nastao na tradiciji i kulturnim običajima tog područja. No, aktivisti tvrde kako se ne radi o nečemu što je stvar tradicije, jer su se borbe počele organizirati tek sredinom 90č.ih godina. Tvrde da u etnografskim zapisima i fotografijama nema nigdje spomena niti potvrda borbi bikova.

- Čak i da je postojala tradicija održavanja ‘bikijada‘, nasilje prema životinjama nije nikada etički niti civilizacijski prihvatljivo i mora biti izuzeto iz tradicionalnih događanja. Hrvatska ima dovoljno tradicionalnih običaja kroz koje može turistički promovirati vrijedno povijesno nasljeđe. Krv i bol životinja radi zabave nisu tradicijska vrijednost. Uz izravno nasilje kojem su izložene životinje, organiziranje događaja na kojima gledatelje, među kojima su i djeca, zabavljaju prizori nasilja i agresivnosti, etički je neprihvatljivo. Time se šalje poruka da je nasilje u redu ako taj drugi, životinja u ovom slučaju, ne može vratiti te da bol i agonija životinja nisu važni - istaknuli su svojevremeno Prijatelji životinja.

Tvrde kako ono što posjetitelji ne vide je postupanje prema bikovima tijekom priprema za borbe, u štali ili u kamionu. Vlasnici bikove često izgladnjuju i daju im manje vode dan prije borbe. Često ih napoje rakijom ili im u gubicu trljaju sol, tvrde, kako bi se životinja razjarila i bila agresivnija, a također im oštre rogove, da bi mogli opasnije ubosti protivnika. Nakon borbi, životinje su izbezumljene, još dugo drhte, a slina im neprestano curi od velikog uzbuđenja i straha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:03