BIKOVI PROBILI OGRADU

Muškarac kojeg je napao bik u Radošiću i dalje je u bolnici, policija kazneno prijavila dvije osobe

Muškarac (68) koji je zadobio teške tjelesne ozljede abdomena nakon incidenta je hitno operiran

Incident na bikijadi u Radošiću

 Screenshot/

Splitska policija kazneno je prijavila dvojicu muškaraca zbog incidenta koji se u nedjelju dogodio na "bikijadi" u Radošiću nedaleko Splita kada je bik teško ozlijedio muškarca (68) koji se još uvijek nalazi na liječenju u splitskom KBC-u.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

"Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da kao odgovorna osoba nije poduzeo odgovarajuće zaštitne mjere u vidu postavljanje adekvatne zaštitne ograde kako bi se spriječila opasnost za živote gledatelja, već je olako držeći da se opasnost neće dogoditi, postavio neadekvatnu zaštitnu ogradu i tijekom borbe bikova dva bika probila su ogradu i utrčala među gledatelje, čime je izazvana opasnost za živote prisutnih gledatelja", navodi policija.

Nadležnom državnom odvjetništvu će biti podnesena kaznena prijava protiv 33-godišnjaka, a uz to će zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti biti provedeno i kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom koji je vodio bika koji je ozlijedio muškarca.

Muškarac (68) koji je zadobio teške tjelesne ozljede abdomena nakon incidenta je hitno operiran i zadržan na daljnjem liječenju Jedinice za intenzivno liječenje, a liječnici su rekli da će njegov oporavak biti dug.

Prijatelji životinja oštro su pak osudili korištenje životinja za borbe poručivši kako je taj incident normalna i očekivana reakcija na maltretiranje koje životinje doživljavaju.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje huškanje životinje na drugu životinju, dresiranje na agresivnost, kao i druge načine zlostavljanja, poput izazivanja straha i izlaganja ozljedama, te organiziranje klađenja i sudjelovanja u njemu, podsjećaju.

„Na tzv. bikijadama iskorištava se prirodni nagon životinja kako bi ih se navelo da nasrću jedna na drugu i bodu se. Bikovi su okruženi gomilom koja urla, što potiče u njima paniku i strah, a dodatni stres izaziva im napad jednako jake životinje. Često se dogodi da se bikovi ne žele boriti pa ih vlasnici bockaju štapovima kako bi ih razjarili i natjerali na međusobnu borbu. Trebamo li se onda čuditi kada bik, kojega nasilno potiču na agresivno ponašanje, napadne i ljude", pitaju se Prijatelji životinja.

Nedopustivo je, kažu, što se inspekcije Državnog inspektorata ponašaju kao da bikijade ne postoje, iako se na njima krši niz veterinarskih, sigurnosnih i sanitarnih propisa, dok su organizatori često upleteni u financijske malverzacije jer se bikijade održavaju radi profita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 19:49