OTVORENI DAN

U utorak ljubitelji ptica mogu doći na Učku u otkriti sve što ih o tim životinjama zanima

Posjetitelji će moći vidjeti kako izgleda prstenovanja i saznati nešto više o bioraznolikosti tog područja

Ilustracija

 Wendy Shattil/nature Picture Library/profimedia

U utorak, 20. kolovoza, od 9 do 12 te od 16 do 19 sati, održat će se Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2024. Kamp se i ove godine održava na lokvi Rovozna, koja se nalazi se na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Sv. Jelene.

Tijekom Otvorenog dana, posjetitelji će se u pratnji ornitologa, upoznati s lokalnim gnjezdaricama, ali i s vrstama ptica koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također će biti predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica te će posjetitelji moći čuti i nešto više o bioraznolikosti ovog područja, a posebno o vrstama biljaka i životinja koje ovdje obitavaju.

- Ovo prilika je da saznate sve što vas zanima o pticama i njihovim staništima, kao i da pobliže upoznate neke od vrsta koje migriraju preko Učke - poručili su iz Parka prirode Učka i dodali kako je misija kampa u kojem sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica.

Službeni prstenovači Udruge Biom, pojasnili su, u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim pticama uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Životinje se potom puštaju u najkraćem mogućem vremenu, a njihova sigurnost je na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 08:04