PRVI U SVIJETU

Španjolci odlučili: ‘Zaštitit ćemo čovjekolike majmune, imamo dobre razloge za to...‘

Pojasnili su kako oni ‘imaju kognitivne sposobnosti koje ih približavaju sposobnostima ljudskih bića‘

Ilustracija

 Anup Shah/nature Picture Library/profimedia

U mnogim zemaljama ovoga svijeta životinje se dijele u dvije skupine: one za hranu i ljubimce. Ovi potonji uglavnom su u očima zakona regulirani kao ‘stvar‘, a ne kao osjećajna bića s mislima i emocijama. Svejedno, većina civiliziranih zemalja, čak i ako ih vidi kao predmete, priznaje da su oni više od toga: zabranjuje da ih se zlostavlja i iskorištava, jamči im da će ih ljudi nahraniti, napojiti i odvesti veterinaru u slučaju da je to potrebno.

No, divlje životinje se uglavnom samo štiti u njihovim prirodnim okruženjima - zabranjeno je približiti im se, zlostavljati ih, uznemiriti ili ubiti... Barem neke od njih. Španjolski zakonodavci (uzgred, ta zemlja od 2022. godine ljubimce priznaje kao ‘osjećajna bića‘) odlučili su u tom segmentu otići korak dalje i na poseban način zaštititi čovjekolike majmune. Tu namjeru temelje na istraživanju profesora etike Josepha F. Fletchera, koji tvrdi kako postoji 15 kriterija po kojima se može procijeniti nečija ‘čovječnost‘, a to su, između ostalog, barem minimalna inteligencija, samosvijest, samokontrola, osjećaj za vrijeme, osjećaj za druge... Upravo na temelju tih kriterija španjolska vlada želi stvoriti zakon u čijem je temelju priznavanje te ‘čovječnosti‘ ovim majmunima. Što će se time postići? Iz Ministarstva socijalnih prava, koje radi na nacrtu zakona, kažu kako će tako zabraniti pokuse na čovjekolikim majmunima, ako im ona nanose bol. Osim toga, detaljno će se propisati tko im smije biti vlasnik, zabranit će se njihova upotreba u komercijalne svrhe i općenito će se povećati napori da im bude bolje.

Iz tog Ministarstva su pojasnili kako veliki majmuni ‘imaju kognitivne sposobnosti kao što su učenje, komunikacija i složeno razmišljanje koje ih približavaju sposobnostima ljudskih bića‘.

Ideja zakona koji će štititi čovjekolike majmune nije nova u Španjolskoj. Prije 18 godina članovi organizacije Proyecto Gran Simio pokušavali su se izboriti za zaštitu velikih majmuna, ali tada im to nije uspjelo. No, sada su stvari drugačije i sazrelo je vrijeme da se naši životinjski rođaci zaštite. Barem u toj zemlji.

- Ovaj zakon o čovjekolikim majmunima bio bi prvi takav u svijetu i na taj bi način Španjolska priznala ono što znanost priznaje i podržava, a to je da su neljudski hominidi naša evolucijska braća i sestre i budući da su unutar naše obitelji, zaslužuju posebno priznanje - rekao je za Pedro Pozas Terrados, voditelj te organizacije za The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 22:02