PRIJATELJI ŽIVOTINJA

‘Državni inspektorat zaštitio konje od zlostavljanja, mi očekujemo da će istu odluku donositi i ubuduće‘

Iz Udruge dodaju i da maltretiranje konja na štraparijadama, i to radi zarade i tobožnje zabave, nije dio hrvatskih običaja

Štraparijada, ilustracija

 Prijatelji životinja

Nakon što je početkom ovoga tjedna udruga Prijatelji životinja prijavila Državnom inspektoratu najavljenu štraparijadu u Novoj Lipovici u Požeško-slavonskoj županiji, štraparijada se ipak neće održati! Veterinarska inspekcija u četvrtak je Jutarnjem listu potvrdila da je odbila izdati suglasnost „jer u protokolu natjecanja koji je opisan u zahtjevu organizatora manifestacije nije dokazana mogućnost izbjegavanja boli, patnje, ozljeda ili straha kod konja, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životinja”. Prijatelji životinja pohvaljuju ovu odluku i očekuju da će Državni inspektorat jednako odgovoriti na svaki novi zahtjev za korištenje konja na štraparijadama.

- Ova odluka pokazuje da veterinarska inspekcija prepoznaje da nijedna štraparijada ne može osigurati izbjegavanje patnje životinja jer čim se konj priveže za bilo koju veličinu trupca, već trpi bol i stres. S obzirom na to da se nijedna štraparijada ne može održati bez patnje životinja, nema regulacije koja bi omogućila održavanje tih zloglasnih događanja bez kršenja zakonskih odredbi - ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da patnja počinje već vezivanjem trupca za konja jer on ne može povući trupac a da pritom ne pati. Na svakoj štraparijadi jasno se može vidjeti da su konji prisiljeni na povlačenje teških trupaca, pri čemu često zastaju, posrću, propinju se, muče se kako bi povukli teret te pokazuju znakove iscrpljenosti i uznemirenosti.

Povlačenje za žvale uzrokuje im oštru bol u ustima i čeljustima, a vika vlasnika i mahanje rukama izaziva u njima uvjetovani strah od udaraca koje su primili dok su ih vlasnici brutalno „trenirali” za štraparijade bičevanjem i batinanjem, pojašnjavaju. Takvo postupanjem prema konjima nije samo prekršajno nego i kazneno djelo mučenja životinja, što se kažnjava zatvorom.

Osim neizbježne patnje i zlostavljanja konja, Prijatelji životinja ukazuju da bi pod povećalom Državnog inspektorata trebala biti i činjenica da sudionici štraparijada mučeći životinje i nezakonito stječu profit.

- Posjetitelji štraparijada svjedoče da organizatori naplaćuju ulaznice po pet ili više eura, a u šatorima s pićem i životinjama na ražnju organiziraju se klađenja na pobjednika s golemim zaradama od nekoliko desetaka tisuća eura. Konj koji pobjeđuje prodaje se za višestruko veće iznose od onog za koji je kupljen. Zlostavljači konja tako zarade na tisuće eura - pojasnili su.

Iz Udruge dodaju i da maltretiranje konja na štraparijadama, i to radi zarade i tobožnje zabave, nije dio hrvatskih običaja.

- Ovi događaji, osim što predstavljaju kršenje zakonskih odredaba, pridonose i ilegalnim aktivnostima koje su velika sramota za lokalne zajednice i županije. Štraparijade nikako nisu dio hrvatske tradicije, a odgovornost lokalnih vlasti je da na svojem području ne dopuste njihovo održavanje - poručili su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 13:56